HOOFDDORP - Charles van Commenée vertrekt als hoofdcoach van de Britse atleten. De Nederlander haalde zijn doelstelling niet bij de Olympische Spelen in Londen.

 “Als ik atleten en coaches elke dag op dingen afreken, hoe kan ik mezelf dan afrekenen de komende vier jaar?”, verklaart Van Commenée (54) in Britse media waarom hij niet ingaat op een nieuw contractvoorstel.

De voormalig chef de mission van de Nederlandse olympische equipe had zich vooraf acht atletiekmedailles ten doel gesteld, maar de teller bleef steken op zes.

“Het is heel helder. Ik begrijp nooit waarom mensen die falen blijven zitten, zowel in de politiek als in het voetbal.”

“Als je de doelstellingen niet haalt, moet dat consequenties hebben. Dat is één van de pijlers van ons beleid. Dat is ook wat we onze mensen elke dag vertellen en waar ze beter van worden.”

Vakantie

De Britten pakten in het Olympic Stadium wel vier gouden medailles. Mo Farah won goud op de 5000 en 10.000 meter, Jessica Ennis was de sterkste op de zevenkamp en Greg Rutherford pakte de verspringtitel.

De bond was tevreden met die prestatie en wilde Van Commenée tot en met het WK van 2017, dat in de Engelse hoofdstad wordt afgewerkt, vastleggen.

De coach nam na de Spelen even vakantie en besloot deze week zijn functie neer te leggen. "Het gaat niet om wat het beste is voor mij, maar om wat het beste is voor het Britse atletiek", besloot van Commenée. De Britten presenteren volgende week een opvolger.