BOEDAPEST - Bondscoach Louis van Gaal houdt dinsdag tot vlak voor de wedstrijd geheim wie het doel van het Nederlands elftal tegen Hongarije verdedigt.

De keuzeheer van Oranje wilde maandagavond tijdens een persconferentie in het Ferenc Puskas-stadion van Boedapest nog niet vertellen wie de geblesseerde Tim Krul vervangt.

Hij wilde alleen kwijt dat hij een keus maakt tussen Maarten Stekelenburg en Michel Vorm. ''Want Jeroen Zoet is echt mijn derde doelman. Die is hier om ervaring op te doen.''

Van Gaal verkoos vrijdag Tim Krul boven Stekelenburg in het eerste duel in de WK-kwalificatie met Turkije (2-0). 

Hij was niet tevreden over de keeper van AS Roma, die na het EK van 2008 Edwin van der Sar opvolgde.

Nu Krul tegen Hongarije niet inzetbaar is wegens een blessure, zal blijken of Stekelenburg als tweede of derde doelman van Oranje door het leven gaat.

Afsluitende training

''Jullie zullen dat dinsdag zien'', zei Van Gaal. ''Nee, ik ga niet zeggen wie tegen Turkije onze tweede doelman achter Krul was. Het ligt namelijk voor de hand dat die tegen Hongarije start.''

Van Gaal liet zich maandag tijdens de afsluitende training van Oranje voor het duel met Hongarije niet in de kaart kijken. Hij hield verborgen of Stekelenburg wel of niet als basisspeler zijn rentree gaat vieren.

Van Gaal passeerde de doelman van AS Roma tegen de Turken omdat hij niet tevreden is over zijn prestaties in het afgelopen jaar. ''We hebben hem bekeken in Italië en tijdens het EK '', zei hij. ''Vorige maand tegen de Belgen zagen we hem dezelfde fouten maken.''

Stekelenburg had het de afgelopen dagen zichtbaar moeilijk met de keuze van de bondscoach. Hij ontweek de pers en straalde op de trainingen weinig plezier uit.

Kenneth Vermeer

Toch was het niet de eerste keer dat Stekelenburg moest plaatsmaken. Marco van Basten verkoos tijdens zijn periode als trainer bij Ajax al eens Kenneth Vermeer boven de huidige keeper van AS Roma.

Bert van Marwijk, de toenmalige bondscoach van Oranje, hield echter vertrouwen in Stekelenburg, die vervolgens sterk presteerde op het WK van 2010 in Zuid-Afrika.