BREDA - NAC heeft moeite een vervolg te geven aan de in de eerste competitiehelft neergezette reeks knappe resultaten. Tegen AZ werd vrijdag in Breda pas de tweede zege na de winterstop geboekt. Een door Fehèr benutte strafschop besliste het duel tien minuten voor tijd. In blessuretijd liep NAC, moeizaam maar verdiend, door Sergio nog uit naar 3-1.

NAC begon het duel zonder Stewart, die de mogelijke bevalling van zijn vrouw wilde bijwonen. Dat mocht, trainer Ten Cate heeft met Sergio en Hersi alternatieven en kon Salmon, twee weken geleden bij Twente goed voor het winnende doelpunt, opnieuw op de bank laten beginnen.

Efficiënt

NAC was voor de rust in een niet goed, maar wel aantrekkelijk duel niet veel beter dan AZ maar wel efficiënter. De beste kansen waren voor de Alkmaarders, maar Sergio zette de thuisploeg na ruim een half uur op voorsprong. De Braziliaan ging alleen op Nijkamp af en passeerde de vervanger van de vrijwel herstelde Moens bekwaam. Lindenbergh had zijn doelman eerder geholpen door een kopbal van Penders van de lijn te halen.

De beste mogelijkheden vielen aan de andere kant te zien. Centrumverdediger Schenning ging tot tweemaal toe in de fout, zag één keer Nelisse niet profiteren en de andere keer de technisch beste man van het veld Perez een niet begrepen voorzet geven. Opnieuw Nelisse raakte slechts het zijnet.

AZ, zonder onder anderen de geblesseerde aanvallers Bosman, Elkhattabi en Huiberts, kwam na een uur weer op gelijke hoogte. De even daarvoor voor de aangeslagen Schenning ingevallen Becht ging in de fout, Nelisse profiteerde met zijn achtste treffer van het seizoen. Ten Cate stuurde onmiddellijk Salmon het veld in. NAC, te mat aan de tweede helft begonnen, drong weer aan. Cristiano scoorde in de 71e minuut maar had daarvoor volgens arbiter Vink doelman Nijkamp te fors benaderd. Petö, in de belangstelling van topclubs, liftte niet veel later de bal net over het Alkmaarse doel.

Een strafschop besliste het duel tien minuten voor tijd alsnog in het voordeel van NAC. Opdam beging een lichte overtreding op Petö en werd daarvoor zwaar gestraft. Fehèr schoot vanaf de stip raak, waarna Sergio met zijn tweede treffer van de avond de Europese dromen in Breda weer aanwakkerde.