SEOUL - Chad Hedrick heeft vrijdag opnieuw een Nederlands schaatsbolwerk afgebroken. Nadat de Amerikaan vorige maand verrassend allroundwereldkampioen werd, bleef hij in Seoul de Oranje-afvaardiging voor op de vijf kilometer. Daarmee is hij de eerste niet-Nederlandse wereldkampioen op de 5000 meter sinds de introductie van het evenement in 1996.

Hedrick kwam op de Taeneung-ijsbaan tot een tijd van 6.34,37 en bleef daarmee Carl Verheijen ruim voor: 6.38,15. Gianni Romme kreeg de bronzen medaille omgehangen: 6.38,73. Bob de Jong stelde teleur. Hij eindigde slechts als zesde: 6.43,17.

Vechtjas

Hedrick staat bekend als een grote vechtjas, die een directe concurrent nodig heeft om volledig tot de bodem te kunnen gaan. In Seoul bewees de 26-jarige Texaan het tegendeel. Terwijl collega KC Boutiette al snel op ruime achterstand lag, hield Hedrick er goed de vaart in. Tot halverwege de wedstrijd lag Hedrick nog achter op het schema van Romme, maar na een versnelling - na ruim drie kilometer - boekte hij voldoende tijdwinst voor de leiding.

Na de rit van Hedrick kwamen Carl Verheijen en Bob de Jong nog op de baan. Beide Nederlanders konden de Amerikaan echter niet bedreigen. Vooral De Jong stelde teleur. Hij verloor bijna zeven tellen op Hedrick en werd zesde.

Sinds 1996, het jaar dat de WK afstanden voor het eerst werden gehouden, won telkens een Nederlander op de 5000 meter. Postma (1996) en Ritsma (1997) openden de serie, waarna Romme driemaal op rij zegevierde. De afgelopen twee edities ging het goud naar De Jong (2001) en Uytdehaage (2003). In 2002 werd wegens de Olympische Spelen geen WK afstanden georganiseerd.