HOOFDDORP - Lewis Hamilton heeft zondag de Grand Prix van Italië gewonnen. De coureur van McLaren leidde van start tot finish op Monza. 

Sergio Perez legde op gepaste afstand beslag op de tweede plaats. De Mexicaan van Sauber haalde in de slotfase Felipe Massa en Fernando Alonso in.

Laatstgenoemde finishte wel als derde, waarmee hij uitstekende zaken doet in de strijd om de titel.

Alonso zag namelijk titelverdediger Sebastian Vettel, Mark Webber en Jenson Button uitvallen. Beide coureurs van Red Bull Racing staakten vlak voor de finish de strijd, voor Button was de race na 34 ronden voorbij.

In het klassement leidt Alonso de dans met 179 punten. Hamilton staat nu tweede met 142 punten, voor Kimi Raikkonen (141) en Vettel (140).

Vlekkeloos

In tegenstelling tot vorige week op Spa verliep de start vlekkeloos. Massa passeerde Button en trachtte tevergeefs Hamilton ook voorbij te steken.

Vervolgens was er lange tijd een status quo. Opvallend was de opmars van Alonso, die zich van de negende naar de vierde plaats opwerkte en daarna nog de voor hem rijdende Button zag uitvallen.

De Spanjaard haalde even later ook zijn teammaat Massa in. Meedoen om de eerste plaats zat er niet in: Hamilton reed onbedreigd naar de overwinning. Alonso werd zelfs nog gepasseerd door Perez, die in de slotfase zeer snel was op zijn zachte banden.