SEOUL - Vier honderdsten van een seconde. Dat kwam Barbara de Loor vrijdag tijdens de WK afstanden in Seoul te kort om een medaille te winnen. De schaatsster van het 'Team-Friesinger' klokte op de 1500 meter een tijd van 2.01,58 en eindigde daarmee (net als vorig jaar) als vierde. "Dit is zuur", luidde het commentaar van De Loor.

De wereldtitel op die afstand ging naar ploeggenote Anni Friesinger. De Duitse rijdster finishte na 2.00,48 en bleef haar Canadese concurrente Cindy Klassen ruim voor: 2.01,21. De bronzen medaille werd uitgereikt aan de Amerikaanse Jennifer Rodriguez die De Loor nipt voor bleef. "Vier honderdsten van een seconde", mompelde De Loor. "Waar laat je 't liggen. Dat vraag ik me dan af."

Een antwoord had ze niet. De Heerenveense bouwde haar race goed op en boekte daarom vooral in de slotfase tijdwinst op de concurrentie. "Ik wist dat dit 'mijn' ijs is", zei De Loor. "De omstandigheden zijn zwaar. Ik ben sterk. Op deze baan moet je er invliegen en doorknallen. Dat is me goed gelukt. Alleen, je grijpt net naast een medaille. Dan loop je wel even flink te vloeken."

Thomas

Annamarie Thomas, die op het laatste moment de zieke Renate Groenewold verving, werd op de afstand knap vijfde. Haar ploeggenote Marianne Timmer stelde teleur. De rijdster van SponsorLoterij ging in de laatste ronde helemaal stuk en eindigde slechts als negende. "Die laatste ronde was niet goed", zei ze. "Maar het ijs is gewoon heel zwaar. Zelf allrounders hebben 't hier moeilijk."

Timmer

Timmer, die zaterdag en zondag ook nog in actie komt op de 500 en 1000 meter, liep vrijdag dus een mentaal tikje op. "Leuk is dit natuurlijk niet", erkende ze. "Maar ja, de 1000 meter is alweer meter minder. Dan hoeft 't niet zoveel verschil te maken."