HOOFDDORP - Mark Cavendish heeft bevestigd dat hij wil vertrekken bij zijn huidige ploeg Team Sky.

De huidige wereldkampioen kan in de Britse ploeg te weinig voor zijn eigen kansen gaan. Sky zet alles op klassementsrenners, met Tour de France-winnaar Bradley Wiggins voorop.

Met name in de laatste Ronde van Frankrijk moest Cavendish naar zijn smaak te veel werken voor de kopman Wiggins, al won hij nog wel drie etappes.

Sky-baas Dave Brailsford liet daarom in juli al weten dat de Britse renner mocht vertrekken als hij dat wilde. De 27-jarige Cavendish laat nu aan Britse media weten dat hij inderdaad weg wil bij zijn ploeg.

"Dave heeft me vorig jaar warm gemaakt voor zijn idee om een Brits superteam op te zetten dat ook voor ritzeges kon gaan, maar om de een of andere reden is dat niet helemaal uitgekomen", zei de coureur van de Isle of Man.

"Het winnen van de gele trui is het hoogste in de wielersport, maar het beperkt mij wel in mijn ambities. Ik wil ergens rijden waar ik zoveel mogelijk etappezeges kan winnen in de Ronde van Frankrijk."

Lange afstandsrelatie

"Het is als een lange afstandsrelatie met een meisje. Alles is geweldig, maar je woont wel apart en dat kan niet goed gaan. Je wilt echter wel vrienden blijven en close blijven met elkaar", vervolgde Cavendish.

"Ik ben heel gelukkig geweest bij Sky. Ik wil Sky niet hinderen en hopelijk hinderen ze mij ook niet."

Hiermee doelt de Brit, die na dit seizoen nog twee jaar onder contract staat bij de Britten, op een afkoopsom die zijn ploeg naar verluidt voor hem wil krijgen. Cavendish hoopt dat die berichten niet waar zijn.

"Ik denk niet dat Dave dat zou doen. Ik ken hem al sinds ik veertien jaar ben. Hij heeft mijn groei gezien en ik heb gezien hoe hij de beste ploeg in het wielrennen opzette. Ik hoop dat alles op een vriendschappelijk wijze kan worden opgelost."