HOOFDDORP - Met frisse tegenzin heeft Leo van Vliet vrijdag veertien namen ingeleverd bij de internationale wielerbond UCI waaruit uiteindelijk de definitieve negenkoppige selectie moet komen voor de WK wielrennen in Limburg. De bondscoach had graag meer tijd gehad. 

"Ik snap niet waarom we niet gewoon maandag of dinsdag de selectie hadden kunnen doorgeven", laat Van Vliet vanuit Spanje weten aan NUsport. "Dat maakt voor de UCI niets uit, terwijl er voor ons nog hele belangrijke wedstrijden op het programma staan."

De bondscoach van de heren doelt daarbij vooral op de heuvelachtige negentiende etappe in de Vuelta en de twee wedstrijden die dit weekeinde in Canada op het programma staan: de Grand Prix Cycliste de Québec en de Grand Prix Cycliste de Montreal.

"Vooral die laatste twee lijken heel erg op de wedstrijd die straks in Limburg verreden wordt. Het wordt echt een 'klassiek' WK. Daarom had ik graag Johnny Hoogerland, Karsten Kroon en al die andere jongens die in Canada rijden in actie willen zien, voordat ik de namen moest inleveren."

Bettini

Van Vliet zegt dat het selectiemoment de laatste dagen 'aan de orde is gekomen'. "Opeens gaat dat leven. Ik had het er met Paolo Bettini (bondscoach Italië -red.) over. Voor hem is het misschien nog wel lastiger. Ik heb de selectie redelijk in mijn hoofd, maar hij moet uit veel Italianen kiezen."

"Ik baal er wel van, maar het is niets iets waarover ik een klacht indien bij het UCI. Ik ga vannacht met de laptop aan naar het wielrennen in Canada kijken en dan ronden we volgende week de definitieve selectie af", besluit de bondscoach die naar eigen zeggen er zeker twee namen bij had willen houden, die nu niet meer op de lijst staan.

Geen voorschot

Op de negen namen die het bij de WK in Limburg moeten gaan doen, wil Van Vliet nog geen voorschot nemen. "Daar zeg ik nog liever niets over. Dinsdag maken we de selectie bekend, gelijktijdig met een persconferentie van de organisatie van de WK."

Het ligt in de lijn der verwachting dat de vijf renners die afgelopen zomer de wegwedstrijd op de Olympische Spelen reden ook in actie komen in Limburg. Dat zijn Lars Boom, Robert Gesink, Niki Terpstra, Sebastian Langeveld en Lieuwe Westra.

De wereldkampioenschappen wielrennen gaan op zondag 16 september van start met de ploegentijdrit voor merkenteams. Op woensdag 19 september vindt de tijdrit voor de elite heren plaats en op zondag 23 september de wegwedstrijd.