MADRID - De Nederlandse hockeyers hebben de finale bereikt van het versoberde olympisch kwalificatietoernooi in Madrid. Oranje, al zeker van Athene 2004, versloeg donderdag India met 4-2. De doelpunten kwamen op naam van Taeke Taekema (twee, beide uit een strafcorner) en Matthijs Brouwer (twee velddoelpunten).

Nederland speelt zaterdag in de eindstrijd tegen Spanje, dat donderdagavond Pakistan met 3-2 versloeg dankzij een treffer van Freixa in de voorlaatste minuut. Daarmee was Maurits Hendriks, de bondscoach van Spanje, zijn vroegere leermeester Roelant Oltmans, de keuzeheer van Pakistan, de baas. Beiden leidden Oranje in 1996 naar olympisch goud, met Oltmans als hoofdcoach.

Alle aandacht

In de aanloop naar het duel met India, waarvan Oranje eerder dit jaar tijdens een trainingskamp al twee keer won, werd er in het Nederlandse kamp nauwelijks over hockey gesproken. De terreuraanslagen in de Spaanse hoofdstad eisten alle aandacht op.

Lange tijd was onduidelijk of het toernooi nog wel zou doorgaan. Rond het middaguur was er druk overleg tussen de internationale hockeyfederatie (FIH), de organisatoren van het OKT, de Spaanse autoriteiten en de twaalf deelnemende teams. De animo om het toernooi uit te spelen was aanvankelijk niet al te groot. Na een onderhoud met alle teammanagers werd duidelijk, dat het OKT, dat nog tot zaterdag duurt, toch volgens schema zou worden afgewerkt. Alleen het al uitgeschakelde Canada twijfelde over de voortzetting van het toernooi, maar besloot uiteindelijk tegen Polen (1-2) toch te spelen.

Aangescherpt

"We maken het toernooi op een sobere manier af", zei Ties Kruize, de manager van het Nederlands team. "Er zijn geen officiële plichtplegingen meer, voor elke wedstrijd wordt een minuut stilte gehouden en we spelen met rouwbanden om. Bovendien is de beveiliging bij het spelershotel en rond het vervoer naar het stadion aangescherpt. Het moet maar."

Kruize kon zich vinden in het vrijwel unanieme standpunt van de teams om het toernooi, waarin nog een olympische startbewijs te verdienen is, uit te spelen. "Wel of niet wijken voor terreur, voor beide opvattingen is iets te zeggen. Maar als we nu zouden stoppen, zou dat betekenen dat je nergens in de wereld nog iets kan organiseren op sportgebied. Iedereen moet de vreselijke gebeurtenissen op zijn eigen manier verwerken."

Condoleances

Het bestuur van de FIH betuigde haar deelneming met de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen in Madrid. De Nederlandse FIH-voorzitter en IOC-lid Els van Breda Vriesman stak de inwoners van de Spaanse hoofdstad een hart onder de riem. "De FIH deelt in de afschuw van de burgers van Madrid en veroordeelt deze wandaden. We bieden aan de vele families die lijden onder deze onvergeeflijke daden onze welgemeende condoleances aan."

De spelers van Oranje conformeerden zich aan de uitkomst van het managersoverleg en speelden best nog een aardige wedstrijd tegen India. Nederland verspeelde twee keer een voorsprong, maar won dankzij de trefzekere Matthijs Brouwer toch verdiend van de Aziaten. Bondscoach Terry Walsh was na afloop ontevreden over het balverlies en het slordige spel van Oranje. Hij was niettemin blij met de finaleplaats.

Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland plaatsten zich als nummers vijf en zes voor de Olympische Spelen. Zuid-Afrika en België strijden zaterdag nog om het zevende en laatste ticket voor Athene .