AUXERRE - Na afloop van een ijskoud bezoekje aan Auxerre mocht een ondermaats PSV donderdag uiteindelijk toch tevreden over de uitslag zijn. In tegenstelling tot het vertoonde spel bood het gelijke spel (1-1) een uitstekend uitzicht op deelname aan de kwartfinales van de UEFA-beker.

PSV kan zich over twee weken in het eigen Philips-stadion voor de derde keer binnen vier jaar voor de kwartfinales van de UEFA-beker kwalificeren. De Eindhovenaren danken de goede kansen aan Franse gemakzucht en een treffer van Lucius. Op het moment dat de thuisploeg steeds nonchalanter omsprong met het veldoverwicht reageerde de middenvelder attent toen keeper Cool een schot van Lee met grootst mogelijke moeite uit zijn doel sloeg.

Gelijkmaker

Lucius zorgde in de 72e minuut met het hoofd van dichtbij voor de op basis van de verhoudingen op veld onverdiende gelijkmaker. Het was het tweede belangrijke doelpunt van de middenvelder dit seizoen in Europees verband. Eerder zorgde hij voor de openingstreffer in de gewonnen uitwedstrijd bij AEK Athene.

Het kan bijna niet anders of trainer Hiddink van PSV heeft gemengde gevoelens aan het gelijke spel overgehouden. Over het resultaat zal je de oefenmeester niet horen klagen. Scoren en gelijk spelen in een Europese uitwedstrijd is domweg uitstekend. Hij zal zich echter wel zorgen over de toekomst maken.

Opgave

Hiddink wacht de komende seizoenen een schier onmogelijke opgave. De geboren Achterhoeker wil in zijn toekomstige dubbelfunctie van technisch directeur en hoofdcoach van PSV weer een ploeg maken die ook internationaal van zich kan laten spreken. Bij een gebrek aan geld zal hij terug moeten vallen op de huidige spelersgroep en wellicht doorstromend talent.

Het heeft er veel van weg dat de meeste voetballers van PSV nu al op de toppen van hun kunnen presteren. Waterreus, Bouma, Hofland, Lucius, Van Bommel en Kezman vormden tegen Auxerre de kern van de Eindhovense ploeg. Ze verdedigen net als de nu geblesseerde Vogel, Ooijer en Rommedahl al minimaal voor het vierde seizoen de rood-witte clubkleuren van de landskampioen.

Erger

Met de bovengenoemde spelers haalde PSV nooit de tweede ronde van de Champions League. Kaiserslautern en Feyenoord bleken te sterk in de kwartfinales van de UEFA-beker. Misschien nog wel erger dan de resultaten in Europa is het gegeven dat bijna geen enkele speler bij PSV zich dit seizoen nog ontwikkelt. Behalve Robben, die vertrekt naar Chelsea, mag alleen Bouma op dit moment met recht beweren dat hij nog steeds beter wordt.

Mooi voorbeeld van de situatie bij PSV is het spel van aanvoerder Van Bommel. De middenvelder droomt al jaren van een mooie buitenlandse club maar slaagt er steeds slechter in zijn ambities met sterk spel te onderstrepen. Ook tegen Auxerre maakte Van Bommel weer een gefrustreerde indruk. Hij leed veel balverlies en moest in de 35e minuut ook nog toestaan dat zijn directe tegenstander de openingstreffer maakte.

Teleurstelling

Tainio verscheen volledig vrij voor Waterreus en bezorgde PSV de tweede teleurstelling binnen een minuut: 1-0. Nauwelijks zestig tellen eerder hadden de bezoekers namelijk afscheid genomen van Robben. De linksbuiten raakte tijdens een sprintduel opnieuw geblesseerd aan zijn hamstring en is vermoedelijk weken uitgeschakeld. Zondag voor eigen publiek tegen Feyenoord kan PSV ook al geen beroep op de geschorste Kezman doen.

Ook tegen een gehandicapt Auxerre kon PSV het gebrek aan kwaliteit niet camoufleren. De Franse misten met Radet, Boumsong, Mexes en Kapo vier belangrijke spelers. Toch kwam de ploeg, die in de competitie al vier duels op een zege wacht, nauwelijks in gevaar. Tot de gelijkmaker van Lucius bezorgde alleen Robben doelman Cool een benauwd moment. De keeper van Auxerre reageerde attent op een schot van de jongste aanwinst van Chelsea.

Na de openingstreffer werd de thuisploeg sterker en sterker. Het wachten leek op een tweede treffer, vooral ook omdat Kezman door de buitenspelers Lucius en Park nauwelijks werd aangespeeld. De redding kwam uiteindelijk van Lucius. Met de gelijkmaker maakte de betekenis van zijn voornaam Theo in het Grieks (God) in de ogen van de dolblije meegereisde Eindhovense aanhang helemaal waar.