HOOFDDORP - Daniele Bennati heeft donderdag de achttiende etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Italiaanse renner van RadioShack-Nissan-Trek sprintte naar de dagzege in Valladolid. 

Bennati bleef Team Sky-renner Ben Swift nipt voor. Allan Davis legde beslag op de derde plaats. John Degenkolb, al vier keer succesvol in deze ronde, kwam nu niet verder dan de vijfde plek.

De rode leiderstrui blijft in handen van Alberto Contador. Robert Gesink, die onderweg nog enkele bonificatieseconden pakte, en Laurens ten Dam handhaafden zich op de respectievelijk zesde en zevende plaats na de langste rit (204 kilometer) in deze Ronde van Spanje.

Keizer

De rit daags na de ‘Contador-coup’ werd gekleurd door een lange ontsnapping van vijf man. Martijn Keizer, in de Giro d’Italia al zeer aanvalslustig, was een van de avonturiers.

Hij had vooraan gezelschap van Luis Angel Mate, Brent Bookwalter, Gustavo Cesar Veloso en Gatis Smukulis. De vijf leiders fietsten een maximale voorsprong van vijf minuten en 45 seconden bij elkaar.

Het peloton gaf echter niet de zegen aan de vlucht. De sprinters wilden na alle zware bergetappes per se voor hun kans gaan en hun ploegen zorgden ervoor dat hun wens werd ingewilligd: op ongeveer vijftien kilometer van de meet was de samensmelting een feit.

Zesde zege

In de sprint ging Swift lang aan de leiding. Vlak voor de finish werd hij gepasseerd door Bennati, die daarmee zijn zesde Vuelta-zege in zijn loopbaan boekte.

De etappe van vrijdag is ook grotendeels vlak, al loopt de weg in finishplaats La Lastrilla nog flink omhoog.

Zaterdag valt het klassement definitief in de plooi met de aankomst op de zeer lange en steile Bola del Mundo. De Ronde van Spanje eindigt zondag met een vlakke etappe naar Madrid.

Lees alles over de Vuelta op de special van NUsport

Bekijk alle klassementen