LONDEN - Rolstoeltennisster Jiske Griffioen heeft donderdag de bronzen medaille behaald op de Paralympische Spelen. 

De Nederlandse won in de ‘kleine finale’ met 6-3 en 7-6 van de Duitse Sabine Ellerbroc.

Griffioen (27) moest woensdag haar meerdere erkennen in Esther Vergeer. Het podium wordt volledig Nederlands, aangezien Vergeer en Aniek van Koot vrijdag om de titel strijden.

Vergeer pakte de olympische titel in Sydney, Athene en Peking.

Scheffers

In het mannentoernooi slaagde Maikel Scheffers er niet in de eindstrijd te bereiken. De dertigjarige Nederlander verloor in twee sets van de 41-jarige Fransman Stephane Houdet: 6-3 en 6-2. Het duel nam vijf kwartier in beslag.

Scheffers had eerder dit toernooi in vier wedstrijden opgeteld slechts vijftien games verloren.

Ook Ronald Vink wist zich niet voor de finale te plaatsen. De 36-jarige routinier ging in zijn halve finale met 2-6 en 2-6 onderuit tegen de Japanner Shingo Kunieda.

Scheffers en Vink nemen het vrijdag tegen elkaar op in de strijd om het brons.

Zwemmen

Zwemmer Marc Evers plaatste zich op de 100 meter schoolslag in de klasse S14 als derde voor de finale.

De 21-jarige Hillegommer, die kampt met een verstandelijke beperking, zwom een tijd van 1.08.46. De Japanner Yasuhiro Tanaka was met 1.07.08 de snelste in de series en zwom bovendien een nieuw wereldrecord.

Evers won eerder dit toernooi goud op de 100 meter rugslag.

Toeters en Van der Kulk

Op dezelfde afstand en klasse bij de vrouwen bereikten Marlou van der Kulk en Magda Toeters ook de eindstrijd.

Toeters deed dat knap als tweede in een tijd van 1.20.51, terwijl Van der Kulk, goed voor brons op de 100 meter rugslag en 200 meter vrije slag, zich als vijfde naar de finale zwom (1.23.45).

Maurice Deelen mag donderdagavond opnieuw voor een medaille zwemmen. De 41-jarige Amersfoorter plaatste zich als vierde voor de finale met een tijd van 59.88.
Deelen, die in 2001 een hersenbloeding kreeg, won in Londen al tweemaal brons en een keer zilver.

Voor Lisette Teunissen lonkt een medaille op de 50 meter rugslag in de klasse S4. Teunissen, vorig jaar Europees kampioen op deze afstand, was de snelste in de series met een tijd van 52.90.

Romy Pansters heeft zich niet weten te plaatsen voor de finale van de 100 meter vrije slag in de klasse S8. Een tijd van 1.14.55 was slechts goed voor de tiende plaats.

Ook Chantal Molenkamp haalde de finale niet. Op de 100 meter vrije slag zwom ze een tijd van 1.06.52. Daarmee werd de Alkmaarse elfde.

Siemons en Vranken

Rolstoelatletes Amy Siemons en Desiree Vranken kwalificeerden zich voor de finale van de 200 meter in de klasse T34.

Siemons wheelde zich naar de derde tijd (34.88), terwijl Vranken de vierde tijd noteerde (35.56).

De Britse Hannah Cockroft was met 33.20 de snelste in de series. Die tijd was bovendien goed voor een paralympisch record.

De 27-jarige Siemons won eerder dit toernooi al zilver op de 100 meter. Vranken moest toen genoegen nemen met de vierde plaats.

Lees alles over de Paralympics op de special van NUsport