HOOFDDORP - Feyenoord en de stadiondirectie van De Kuip willen dat er in 2016 een nieuw stadion wordt gebouwd op Varkenoord, vlakbij de huidige Kuip. 

Dat maakten beide partijen donderdag bekend. Het nieuwe stadion, dat in 2018 klaar moet zijn, krijgt een capaciteit van 63.000 toeschouwers en wordt uitgerust met een uitschuifbaar dak.

Feyenoord en de stadiondirectie gaan in zee met consortium VolkerWessels. Het alternatieve plan van concurrent BAM, dat een nieuw stadion wilde laten verrijzen op de plek van de huidige Kuip, is afgewezen.

Als voorbeelden voor het stadion gelden de Allianz Arena en het Emirates Stadium, respectievelijk de nieuwe onderkomens van Bayern München en Arsenal.

De kosten van het project worden geraamd op driehonderd miljoen euro. De gemeente Rotterdam wordt donderdag door de betrokken partijen ingelicht over de keuze die is gemaakt. Eind 2012 buigt de gemeente zich over het plan.

Beperkte garantstelling

''In de vorige plannen was de financiële betrokkenheid van de gemeente veel groter'', vertelt stadiondirecteur Jan van Merwijk.

''Dat is ook een belangrijke reden dat we voor VolkerWessels hebben gekozen. Er is minder geld nodig van de Feyenoord-familie en van de gemeente Rotterdam. Nu hebben we uitsluitend een beperkte garantstelling op de leningen van banken nodig.''

Ontwerpen voor het stadion zijn nog niet gemaakt. Wel zijn de uitganspunten bepaald. Naast 63.000 zitplekken moeten er onder het stadion 1500 parkeerplaatsen komen. Ook is het de bedoeling dat er honderd businessunits worden gebouwd.

Geen kopie

''Het is de uitdaging om een vergelijkbaar of zelfs nog mooier stadion te maken dan dat we nu hebben'', zegt Van Merwijk, die wel aangeeft dat het niet de bedoeling is dat het stadion een kopie van De Kuip wordt.

''Daarbij kunnen we de hulp van supporters goed gebruiken.'' Het is nog niet bekend wat er met de huidige Kuip gebeurt als de nieuwbouwplannen definitief worden goedgekeurd.