NEW YORK - Andy Roddick heeft zijn laatste wedstrijd in zijn carrière gespeeld. De Amerikaan, die onlangs aankondigde dat het US Open zijn laatste toernooi zal zijn, wist niet de kwartfinale te bereiken. Juan-Martin Del Potro versloeg Roddick in vier sets: 6-7, 7-6, 6-2, 6-4.

Roddick bleef tot het laatste moment knokken om zijn carrière met in ieder geval één wedstrijd te verlengen. Del Potro bleek echter een maatje te groot.

Zeer geëmotioneerd nam Roddick, die de US Open één keer won, afscheid van het publiek. ''Voor het eerst in mijn leven weet ik niet wat ik moet zeggen. Sinds ik een kind was kom ik naar dit toernooi en elke minuut dat ik hier was heb ik genoten."

"De steun die ik hier als speler heb gekregen was geweldig. Dat terwijl ik niet altijd de gemakkelijkste was. Ik ben iedereen daarvoor zeer dankbaar.''

Na het tijdperk van Pete Sampras en Andre Agassi was Roddick, in 2003 nog korte tijd de nummer één van de wereld, de grote man van het Amerikaanse tennis.

Zijn titel van 2003 in de US Open bleef echter zijn enige zege in een Grand Slam. Wel stond hij drie keer in de finale van Wimbledon. Steeds verloor hij in Londen van Roger Federer, de Zwitserse nummer één van de wereldranglijst.

Djokovic

De boomlange Del Potro ontmoet in de kwartfinale Novak Djokovic, die eerder vanavond al de volgende ronde bereikte. Samen met zijn landgenott Janko Tipsarevic ging Djokovic zonder problemen door.

Djokovic (2) zag zijn opponent Stanislas Wawrinka (18) in de derde set opgeven, terwijl Tipsarevic (8) de Duitser Philipp Kohlschreiber (19) in straight sets naar huis stuurde: 6-3, 7-6 (5), 6-2.

Wawrinka gaf in de derde set geblesseerd op bij een 4-6, 1-6, 1-3 achterstand. Wat zijn opgave betekent voor het Davis Cupduel met Nederland van eind volgende week is nog niet bekend.

Duidelijk was dat Wawrinka van meet af aan niet in goeden doen was. Zo belandde in de eerste set slechts 37 procent van zijn eerste opslag binnen de lijnen.

De ook niet groots serverende en spelende Djokovic profiteerde dankbaar. In het tweede en derde bedrijf had de mondiale nummer twee weinig meer te vrezen.

Revanche

Bij de laatste acht kan Djokovic revanche nemen op Del Potro, die op de Olympische Spelen in Londen het brons voor zijn ogen wegkaapte.

Tipsarevic was in minder dan tweeënhalf uur klaar met Kohlschreiber, die alleen in de tweede set goed weerstand bood.

De Duitser moest toen in de tiebreak het onderspit delven. In het eerste bedrijf volstond één break voor Tipsarevic voor setwinst, terwijl de mondiale nummer negen in de derde set twee breaks liet volgen. De Serviër stuit bij de laatste acht op David Ferrer.