HOOFDDORP - Alberto Contador heeft woensdag op indrukwekkende wijze toegeslagen in de Vuelta. De Spanjaard won de zeventiende etappe naar Fuente Dé en nam de rode leidertrui over van Joaquim Rodriguez.

Het is de eerste ritoverwinning van Contador na de terugkeer van zijn schorsing.

Contador zag zijn niet aflatende aanvalslust beloond worden toen hij op de tweede klim van de dag, een col van de tweede categorie, met een groep van meer dan tien renners uit het peloton ontsnapte. Rabo-renner Bauke Mollema was één van hen.

Met hulp van zijn Saxo Bank-teamgenoot Sérgio Paulinho liep de voorsprong van de groep-Contador al snel op richting de minuut, met de lange slotklim (eveneens tweede categorie) naar Fuente Dé nog in het vooruitzicht.

Daarachter konden onder anderen de klassementsrenners Chris Froome en Robert Gesink niet aanhaken bij de achtervolgende groep, waartoe naast klassementsleider Rodriguez ook nummer drie Alejandro Valverde behoorde.

Aan de voet van de laatste klim reed Contador met de Italiaan Paolo Tiralongo weg uit de kopgroep in een poging Rodriguez direct knock-out te krijgen. Dat lukte, want de Katoesja-coureur stortte behoorlijk in.

Mollema

Hij moest net als even daarvoor Mollema al overkwam, de sterkere Valverde laten gaan. Ondertussen liet de ontketende Contador ook Tiralongo achter zich en ging solo verder.

Eerder op de dag zaten in het vlakke gedeelte van de etappe drie Nederlanders mee in een lange ontsnapping. De groep met Niki Terpstra, Lars Boom en Pim Ligthart pakte ruim drie minuten op het peloton. Die voerde onder aanvoering van met name Garmin het tempo flink op, waardoor de poging uiteindelijk geen stand hield. Daarna greep Contador de macht. 

In de laatste kilometers werd de strijd om de dagzege nog spannend. Een groepje met Valverde kwam nog dicht bij Contador, maar redde het net niet.

Valverde kwam op zes seconden over de streep. Hij staat nu tweede in het algemeen klassement, terwijl Rodriguez naar de derde plek zakt. Hij finishte 2.38 minuten na Contador.

Ten Dam

Laurens ten Dam deed voor het algemeen klassement goede zaken door als vijftiende te eindigen. De Rabo-coureur staat nu zevende in de algemene rangschikking. Gesink blijft daarin zesde.

Om de Vuelta op zijn naam te schrijven moet Contador nog vier ritten standhouden. Alleen in de zware bergetappe van zaterdag lijkt hij nog aanvallen te kunnen vrezen.

Bekijk de klassementen

Lees alles over de Vuelta op NUsport