VALENCIA - De Spaanse voetbalclubs FC Valencia, FC Barcelona, Real Mallorca en Villarreal hebben van de Europese voetbalbond geen uitstel gekregen van hun UEFA-bekerwedstrijden, die voor donderdagavond op het programma staan. Ze hadden daarom gevraagd wegens de bomaanslag in Madrid, die aan ten minste 173 mensen het leven heeft gekost.

Valencia, dat tegen Gençlerbirligi in Ankara moet aantreden, nam daartoe het initiatief. "De spelers kunnen zich na de ergste terreurdaad in de Spaanse geschiedenis niet op voetbal concentreren. Op zo'n verschrikkelijke dag staat hun hoofd daar niet naar", lichtte de club het verzoek toe.

Rouw

De aftrap voor het eerste duel in de achtste finale tegen de Turkse opponent is om 19.30 uur. Barcelona (in Glasgow tegen Celtic), Mallorca (uit tegen Newcastle United) en Villarreal (thuis tegen AS Roma) voelden op een dag van nationale rouw evenmin iets voor voetballen.

Valencia-voorzitter Jaime Orti vertelde via Radio Marca dat hij, toen de ernst van de explosies die aan ten minste 173 mensen het leven hebben gekost hem duidelijk werd, meteen contact had gezocht met de Spaanse overheid, de UEFA en zijn collega's van Barcelona, Mallorca en Villarreal.

Zwarte armbanden

De UEFA vond niettemin dat de wedstrijden moeten doorgaan op de afgesproken datum. Wel zal voor aanvang een minuut stilte in acht worden genomen en zullen de spelers zwarte armbanden dragen.

"De gebeurtenissen deze morgen in Madrid zijn diep tragisch en schokkend. Namens de UEFA wil ik mijn oprechte medeleven betuigen met de slachtoffers en hun nabestaanden. Door vanavond toch onder deze moeilijke omstandigheden te spelen, hopen we de wereld de ware geest van fair play en respect in de voetbalsport te tonen", verklaarde woordvoerder Lars-Christer Olsson.