HOOFDDORP - Theo Bos heeft woensdag de Memorial Rik van Steenbergen op zijn naam geschreven. Hij was de snelste in de massasprint.

De renner van Rabobank troefde Kenny van Hummel af in de Belgische eendagskoers. Bos' ploeggenoot Mark Renshaw werd derde, voor de Duitser André Greipel.

Na twintig kilometer ontsnapten vier renners. Ze kregen de lengte van het peloton en bouwden aan een maximale voorsprong van vijf minuten en dertig seconden.

Bij het ingaan van de eerste van zes plaatselijke ronden tot besluit in Aartselaar was daar nog 3.30 van over. Op dat moment besloten Argos-Shimano en Rabobank, de ploegen met rappe kanshebbers in de gelederen, de jacht te open.

De kopgroep halveerde eerst en tien kilometer voor de eindstreep werden ook de laatste vluchters, Kurt Hovelijnck en Jeroen Lepla, bedankt voor de moeite de wedstrijd gezicht te geven. Bos maakte het werk van zijn ploeggenoten vervolgens gedecideerd af. 

In vorm

Bos is in goede vorm. Afgelopen maand won hij een etappe in de Eneco Tour en zaterdag was hij de snelste tijdens de tweede rit in de World Ports Classic.

Afgelopen jaar won Van Hummel de Memorial Rik van Steenbergen.

''Ik had mijn zinnen gezet op deze wedstrijd en het is me gelukt'', zei Bos. ''Zaterdag zou ik hier graag een vervolg aan breien."

"Simpel wordt dat natuurlijk niet omdat ik Parijs-Brussel nog nooit heb gereden en het parcours dus niet ken. Voor de rest zit het wel goed. De ploeg leverde vandaag schitterend werk om me naar voren te loodsen.''

Titelverdediger Van Hummel (Vacansoleil-DCM) had vrede met zijn tweede plaats. ''Het was nipt. Toch mag ik zeker niet klagen, want ik sukkelde de laatse weken met een rugblessure. Ik ben heel intensief behandeld en het gaat nu elke dag iets beter, maar ik mis nog de conditie om het echt af te maken.''