MADRID - Het olympisch kwalificatietoernooi voor de hockeyers in Madrid wordt volgens schema afgerond. Elf van de twaalf deelnemende teams geven gevolg aan een oproep van de Spaanse overheid om het evenement, dat nog tot zaterdag duurt, te voltooien. Alleen Canada twijfelt nog of over de voorzetting van het toernooi in de donderdag door terreuraanslagen getroffen Spaanse hoofdstad.

"We maken het toernooi op een sobere manier af", zei Ties Kruize, de manager van het Nederlands team dat zich al voor Athene heeft gekwalificeerd. "Er zijn geen officiële plichtplegingen meer, voor elke wedstrijd wordt een minuut stilte gehouden en we spelen met rouwbanden om. Bovendien is de beveiliging bij het spelershotel en rond het vervoer naar het stadion aangescherpt. Het moet maar."

Startbewijzen

Kruize kon zich vinden in het vrijwel unanieme standpunt van de teams om het toernooi, waarin nog drie olympische startbewijzen te verdienen zijn, uit te spelen. "Wel of niet wijken voor terreur, voor beide opvattingen is iets te zeggen. Maar als we nu zouden stoppen, zou dat betekenen dat je nergens in de wereld nog iets kan organiseren op sportgebied."

Kruize wist nog niet hoe de spelers van het Nederlands elftal reageren op het doorgaan van het toernooi. "Ik moet hen het nieuws nog vertellen. Iedereen moet de vreselijke gebeurtenissen op zijn eigen manier verwerken. Ik verwacht echter niet dat er spelers zijn die eerder naar huis willen gaan."

Nederland speelt donderdagmiddag (aanvang 16.30 uur) tegen India in de halve finales van het olympisch kwalificatietoernooi.