HOOFDDORP - Victoria Azarenka heeft in een zinderende wedstrijd tegen Samantha Stosur de halve eindstrijd van de US Open gehaald.

In een partij die door de regen een onderbreking van ruim een uur kende, rekende de nummer één van de wereld met grote moeite af met de titelverdedigster.

Het werd in New York 6-1, 4-6 en 7-6 (5) voor de Wit-Russische, die zich in de laatste set nog bijna liet verrassen door de Australische.

De als zevende geplaatste Stosur knokte zich terug van een achterstand, waarna een tiebreak uitkomst moest bieden.

Daarin was Azarenka nipt de sterkste. Ze stond niet eerder bij de laatste vier op de US Open. Door deze prestatie behoudt ze de mondiale nummer één-positie.

Geweldig

''Ze speelde geweldig, ze dwong me tot het uiterste'', sprak Azarenka over Stosur. De 28-jarige speelster ging voor de zesde keer op rij onderuit tegen haar kwelgeest.

In de beslissende tiebreak van derde set tussen de twee hardhitters steeg de spanning tot grote hoogte.

Stosur kwam van een achterstand van 0-4 terug tot 5-5 waarna Azarenka na twee uur en 23 minuten alsnog zegevierde dankzij een mislukte backhand bij de onttroonde titelhoudster.

Gekken

''De druk was groot en vrijwel elk moment voelbaar'', analyseerde Azarenka. ''We hebben beiden alles gegeven. We hebben elkaar als gekken laten rennen over de baan.''

Het was bij de US Open de eerste keer in vijf jaar dat een vrouwenpartij bij de laatste acht of verder in het toernooi werd beslist met een tiebreak in de derde set.

In de halve eindstrijd neemt Azarenka het op tegen Maria Sjarapova.

Lees alles over de US Open op onze special