AMSTERDAM - Foppe de Haan vervolgt zijn trainersloopbaan bij de KNVB. De huidige coach van SC Heerenveen gaat vanaf komende zomer aan de slag als oefenmeester van Jong Oranje. De Haan tekent een contract voor vier jaar. De zestigjarige Fries moet met de Nederlandse beloften plaatsing voor de Olympische Spelen van 2008 afdwingen.

Naast Jong Oranje krijgt De Haan bij de KNVB de verantwoordelijkheid over de technische coördinatie van alle nationale teams vanaf 17 jaar. In zijn eerste seizoen blijft hij nog aan Heerenveen verbonden als adviseur. "Ik ben er trots op dat Foppe een zeer belangrijke functie bij de KNVB gaat vervullen", meldde Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde in een korte verklaring. De Haan is de opvolger van Wim Koevermans, die in juni van het vorige jaar ontslag nam. De afgelopen periode was Cor Pot interim-coach van Jong Oranje.

De Haan is de langstzittende coach in het Betaalde Voetbal. Hij is al sinds 1985 werkzaam bij Heerenveen en is sinds 1992 onafgebroken hoofdtrainer bij de club.