NEW YORK - Roger Federer heeft maandag in de vierde ronde van de US Open in New York een vrije doortocht gekregen naar de kwartfinales. De nummer een van de plaatsingslijst hoefde tegen Mardy Fish niet in actie te komen. 

De Amerikaan trok zich terug om ''gezondheidsredenen''. Fish (30) was eerder dit jaar twee maanden uit de roulatie door problemen met zijn hart.

Na de Miami Masters in maart werd hij in het ziekenhuis opgenomen met een hartslag die drie keer zo hoog was als normaal. Eind mei onderging hij in een kliniek in Los Angeles een kleine ingreep.

Fish had zaterdag na zijn zwaarbevochten zege tegen de Fransman Gilles Simon medische behandeling nodig. Wat de als 23e geplaatste Amerikaan precies mankeerde, bleef onduidelijk.

Federer speelt in de kwartfinales tegen Tomas Berdych. De Tsjech zette Nicolas Almagro eenvoudig aan de kant: 7-6 (4), 6-4 en 6-1.

Berdych speelde een uitstekende partij en maakte heel weinig fouten. De nummer zes van de plaatsingslijst profiteerde op de beslissende momenten van het matige serveren van Almagro en won ze de eerste twee sets.

In het laatste bedrijf liet de Spanjaard het lopen en kon Berdych de wedstrijd eenvoudig naar zich toe trekken.

Kans

Voor Berdych is het de eerste keer dat hij in de kwartfinales van de US Open staat. Hij won drie van zijn laatste zes duels met Federer. ''Als ik ergens meer dan 100 procent vandaal haal, maak ik hier misschien kans tegen hem'', sprak Berdych weinig hoopvol.

Federer haalde voor de 34e keer op rij de laatste acht bij een Grand Slam-toernooi. Hij heeft nog geen set afgestaan tijdens deze US Open, die hij al vijf keer won. De 31-jarige Zwitser jaagt in New York op zijn achttiende Grand Slam-titel.