LONDEN - Tafeltennisster Kelly van Zon werd voorafgaand aan de Paralympics al door chef de mission André Cats naar voren geschoven als mogelijk gouden medaillewinnaar en dat heeft de Brabantse in Londen ook waargemaakt.

Door Jeroen Bijma

In de finale versloeg Van Zon ogenschijnlijk eenvoudig de Russische Yulia Ovsyannikova in vier sets: 11-4, 11-7, 6-11 en 11-6. Het Brons ging naar de Oekraïnse Viktoriia Safonova.

Van Zon kon haar geluk na afloop dan ook niet op. ''Dit is natuurlijk helemaal geweldig. Dat ik de finale had gehaald, was al een hoogtepunt, maar dit maakt het nog mooier."

In de halve finale (Safonova werd in vijf sets verslagen) had ze beduidend meer moeite om haar tegenstandster te verslaan dan in de finale. ''Dat klopt. De halve finale voelde dan ook als een finale. Toen was er ook veel meer ontlading."

De 24-jarige speelster kwam in die bewuste halve finale terug van een 0-2 achterstand. ''Dat kwam door een time-out van mijn coach", is Van Zon van mening. ''Anders had ik het denk ik niet gehaald. Ik was helemaal leeg na die wedstrijd, maar kreeg ook weer voldoende energie om de finale te spelen."

Na het brons in Peking volgde er in Londen dus goud. Daar heeft Van Zon, die sinds haar geboorte een heupafwijking en een verschil in beenlengte van elf centimeter heeft, de afgelopen jaren hard voor gewerkt.

Stappen

''Ik heb veel dingen af moeten zeggen. Als vriendinnen, die ook allemaal studenten waren, een keer wilden stappen, dan kon ik niet. Ik wilde er alles aan doen om een zo groot mogelijke kans te maken op goud in Londen."

''Mijn Spelen konden voor de finale al niet meer stuk. Nu ga ik dit succes maar eens goed vieren. Laat het bier maar komen."