HOOFDDORP - Joaquim Rodriquez heeft wederom goede zaken gedaan in de Vuelta. Ook in de zestiende etappe was hij Alberto Contador te snel af in de slotklim. De dagzege was voor de Italiaan Dario Cataldo van Omega Pharma QuickStep die Vacansoleil-renner Thomas de Gendt aftroefde.

Daarmee verstevigde de Spanjaard zijn leidende positie in het klassement. Laurens ten Dam kwam in de bergetappe als negende over de streep, Robert Gesink als tiende. Het Nederlandse duo verloor een kleine twee minuten op de toppers.

Chris Froome was de grote verliezer. Hij kwam op bijna drie minuten van Contador en Rodriguez over de finish.

De etappe werd lange tijd gevormd door Cataldo en de Belg De Gendt, die in dienst rijdt van de Nederlandse ploeg Vacansoleil-DCM. Het duo reed in de afdaling van de eerste berg van de dag weg en wist tot aan de slotklim vooruit te blijven.

Pieter Weening was de enige Nederlander die zich gedurende de koers van voren liet zien. In de strijd om de bergtrui stond hij zijn Australische ploeggenoot Simon Clarke met succes bij.

Klassement

Op de Alto de la Corbetoria lieten de mannen van het klassement zich voor het eerst zien. Alejandro Valverde, Contador en rodetruidrager Rodriguez besloten een kat en muisspel met elkaar te spelen. In hun wiel hadden Froome en Gesink het duidelijk zwaar.

Contador besloot zijn ploeg vol aan het werk te zetten in de hoop eindelijk verschil ten opzichte van Rodriguez te kunnen maken in een zware bergetappe.

Dagzege

Daarvoor zaten nog altijd De Gendt en Cataldo die al de hele dag een grote voorsprong op het peloton genoten. Het tweetal begon ruim zeven minuten eerder aan de bijna twintig kilometer lange slotklim, die op het einde stijgingspercentages van ver boven de twintig procent kende.

Het verschil was groot genoeg om de dagzege veilig te stellen. Cataldo liet zijn Belgische medevluchter in de laatste kilometers staan en soleerde naar de dagzege.

Gesink

De camera had vooral oog voor de strijd tussen de kopmannen. De drie beste renners in koers reden op de laatste berg van de dag simpel weg bij Froome en Gesink. Onder leiding van Contador moest aanvankelijk ook Valverde lossen en kon alleen Rodriguez nog volgen.

De winnaar van de Vuelta van 2009 wist echter terug te komen omdat de kopman van Saxo Bank en de kopman van Katusha vooral oog voor elkaar hadden. Valverde had in de Colombiaan Nairo Quintana een ploeggenoot mee die op enkele kilometers van de top zijn krachten liet zien.

Het was voor Contador het teken om de beslissende demarrage van de dag te plaatsen. Het was wederom alleen Rodriguez die het wiel van 'El Pistolero' kon houden. Net als de voorgaande dagen plaatste Contador aanval na aanval. Rodriguez had het zwaar maar week niet van zijn zijde.

Klassement

Net zoals de voorgaande dagen reed 'Purito' in de laatste meters wederom bij zijn naaste belagers weg en liep hij zes seconden, met bonificaties, uit op Contador. Zijn voorpsrong bedraagt daardoor nu 28 seconden.

Valverde verstevigde zijn derde plaats ten opzichte van Froome die flink verloor. Het verschil tussen de twee bedraagt nu bijna drie minuten. Gesink blijft zesde. Hij staat 7 minuten en 28 seconden achter Rodriguez. Ten Dam is achtste op precies negen minuten.