SPA-FRANCORCHAMPS - Teambaas Stefano Domenicali van Ferrari wil dat de internationale autosportfederatie FIA strenge regels gaat opstellen voor het gedrag van de coureurs op het circuit.

Domenicali kwam met die oproep na de zware crash zondag in de eerste bocht bij de Grote Prijs van België op Spa-Francorchamps.

Romain Grosjean veroorzaakte een botsing met Lewis Hamilton en vloog daarna met zijn Lotus over de Ferrari van Fernando Alonso. De leider in de WK-stand werd hard geraakt bij de crash, maar ontsnapte aan zware verwondingen.

''We moeten strenge regels maken voor het gedrag van de rijders op de baan, te beginnen bij de raceklasses voor de jeugd'', stelt Domenicali. ''De coureurs zijn dan zo goed mogelijk voorbereid als ze de Formule 1 bereiken, de hoogste klasse van de autosport.''

Grosjean werd zondag voor één race geschorst. Hij mist daardoor komend weekeinde de Grote Prijs van Italië.

''Het waren angstaanjagende momenten na die crash van Alonso'', bekende Domenicali. ''We konden namelijk niet meer met hem communiceren. Het was een grote opluchting toen we hem zelf uit de cockpit zagen kruipen.''

Alonso

Alonso kwam er uiteindelijk vanaf met wat pijn aan zijn linkerschouder. ''Het voelde alsof ik werd aangereden door een trein'', zei de Spanjaard. ''Ondanks de pech van dit incident, ben ik blij dat ik over een paar dagen weer in de auto kan stappen."

"De veiligheid van deze bolides is gelukkig heel groot. Ik ben niet boos op Grosjean, hij deed dit niet expres. Hij was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Wel denk ik dat bepaalde coureurs bij de start minder risico moeten nemen."

"Die tendens zie je tegenwoordig al bij de junioren, het zou beter zijn als die jongens al in het begin van hun carrière leren de gedragsregels op de baan strenger na te leven.''