PARIJS - In de wekelijkse sportshow van France 2 is gemeld dat het Amerikaanse antidopingbureau USADA in het bezit is van bloedmonsters van Lance Armstrong waarin de bewijzen van doping zijn gevonden. 

Het zou om oude monsters gaan die opnieuw zijn geanalyseerd met de modernste methodes. Ditmaal zijn wel sporen gevonden van het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen door de Amerikaan.

Verslaggever Nicolas Geay beweerde de informatie exclusief te hebben gekregen van Travis Tygart van USADA. Deze zal de informatie verwerken in het eindrapport over de zaak Armstrong, dat binnen twee weken naar de internationale wielrenunie (UCI) gaat. Het wordt dan bovendien openbaar gemaakt.

Tygart gaat ervan uit dat de sportautoriteiten de levenslange schorsing van Armstrong zullen bevestigen. USADA verklaarde alle resultaten van de Amerikaanse renner sinds augustus 1998 ongeldig en nam hem onder meer de zeven zeges in de Ronde van Frankrijk af.

UCI

Voorzitter Pat McQuaid van de UCI zei zondag tegen Cyclingweekly dat hij er geen moeite mee zal hebben om Armstrong te bestraffen. “Dat hebben we in het verleden vaker gedaan met belangrijke coureurs.”

Armstrong beweert dat hij onschuldig is en dat alleen de mondiale wielerunie UCI de mogelijkheid heeft om hem te straffen. De Amerikaan gaf ruim een week geleden zijn ‘dopingstrijd’ op.