HEERENVEEN - sc Heerenveen en Ajax hebben in een spectaculair duel de punten gedeeld. In het Abe Lenstra Stadion eindigde het duel in 2-2. Ajax-middenvelder Thulani Serero eistte een positieve en negatieve hoofdrol voor zich op.

Frank de Boer startte met Derk Boerrigter in de basis. Bij Heerenveen speelde Daniël de Ridder vanaf minuut één.

Ajax kwam vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Een van richting veranderd schot van Thulani Serero belandde achter doelman Kristoffer Nordfeldt: 0-1.

Strafschop

Na twintig minuten spelen kreeg Heerenveen de kans om op gelijke hoogte te komen. Scheidsrechter Pol van Boekel gaf de Friezen een cadeautje door een onterechte strafschop toe te kennen.

De arbiter zag een handsbal van Toby Alderweireld, maar de Belgische verdediger kreeg de bal in zijn gezicht. Filip Djuricic faalde echter vanaf elf meter door hard over te schieten.

Kort na het missen van de strafschop kon Djuricic zijn fout goedmaken, maar oog in oog met Kenneth Vermeer wachtte de middenvelder te lang met het opzij leggen van de bal. Er volgden vervolgens nog twee grote kansen voor Heerenveen, maar de bal ging er niet in.

Blunder Vermeer

De wedstrijd kreeg steeds meer leven na de kansen van Heerenveen. Ajax werd wakker geschud en kreeg grote kansen via Siem de Jong en Boerrigter. Eerst werd de lat geraakt door de aanvoerder en de linksbuiten wist niet te scoren toen hij alleen op doelman Nordfeldt afstormde.

Na een half uur spelen viel er dan toch een doelpunt. Een blunder van Vermeer zorgde voor de gelijke stand.

Een hoge terugspeelbal van Ricardo van Rhijn werd knullig aangenomen door de doelman, waardoor Alfred Finnbogason simpel de 1-1 kon binnentikken. De IJslandse spits zorgde vervolgens ook nog voor de 2-1 ruststand.

Rode kaart

In de tweede helft bleef het een open duel. Serero zette Ajax direct na rust weer naast Heerenveen. Nadat de kleine middenvelder de Amsterdammers zelfs op voorsprong kon zetten, ontving hij in de 53e minuut een rode kaart na een tackle van achteren op Djuricic.

Ook met tien man kreeg Ajax nog grote kansen, maar de ploeg van Marco van Basten nam het initiatief over in de laatste tien minuten.

Het was uitgerekend Vermeer die Ajax in de wedstrijd hield. Met een aantal knappe reddingen voorkwam de doelman een nederlaag voor de regerend landskampioen.

In een hectische slotfase werd er niet meer gescoord. Ajax blijft na het gelijkspel ongeslagen in de eredivisie. Wel zakken de Amsterdammers naar plek vier op de ranglijst. Heerenveen wacht nog op de eerste overwinning.