HOOFDDORP - Joaquim Rodriguez heeft zondag zijn leidende positie in de Ronde van Spanje behouden. De renner van Katoesja weerstond de aanvallen van Alberto Contador op Lagos de Covadonga. 

De ritzege in de bergetappe was een prooi voor de Spanjaard Antonio Piedra, die een lange vlucht succesvol afrondde.

Het verschil tussen Contador en Rodriguez blijft 22 seconden in het voordeel van laatstgenoemde. Beiden finishten, samen met Alejandro Valverde, op ruim negen minuten van de ritwinnaar.

Robert Gesink verloor 35 seconden op de groep-Rodriguez. Chris Froome was de verliezer van de dag. De renner van Team Sky finishte in de groep-Gesink en lijkt kansloos voor de eindzege.

Gesink bezet nog steeds de zesde plaats in het klassement, twee plekken boven Laurens ten Dam.

Grote kopgroep

Al in de beginfase ontstond een zeer omvangrijke kopgroep. Na de lastige openingsfase viel een aantal renners terug in het peloton, waardoor er tien man vooraan samen bleven, onder wie Piedra, Andrei Kashechkin en Kevin Seeldraeyers. Net als in de afgelopen dagen reed er geen Nederlander in de kopgroep.

Omdat niemand van de vluchters een rol van betekenis speelt in het klassement, kregen ze de zegen om te strijden voor de ritoverwinning. De maximale voorsprong bedroeg een kwartier.

Op de slotklim reed Piedra al snel weg van zijn medevluchters. De 26-jarige Spanjaard van Caja Rural hield stand en boekte de mooiste zege van zijn loopbaan.

Poging Gesink

Achter hem maakten de klassementsrenners er opnieuw een spannend gevecht van. Gesink gooide de knuppel in het hoenderhok. De Achterhoeker slaagde er echter niet in weg te komen, in tegenstelling tot Valverde.

Contador en Rodriguez sprongen mee met de renner van Movistar, Gesink en Froome moesten passen. De favorieten maakten er volgens weer een boeiende strijd van.

Ondanks verschillende aanvalspogingen slaagde Contador er niet in afstand te nemen.

Maandag eindigt de etappe opnieuw bergop en dinsdag mag het peloton genieten van een rustdag. De Ronde van Spanje duurt tot en met komende week zondag.