HOOFDDORP - De Nederlandse volleyballers hebben zondag een plek in de World League van 2013 afgedwongen. Na de nipte zege van zaterdag werd zondag ook het tweede promotieduel tegen Portugal met klein verschil gewonnen; 3-2.

De ploeg van bondscoach Edwin Benne zegevierde zaterdag nog nipt tegen de Portugezen. Door de 3-2 setstand in het eerste duel in Rotterdam, waarin Nederland in totaal één punt meer scoorde dan de Zuid-Europeanen, was ook zondag in principe een overwinning nodig.

De Portugezen begonnen sterk aan het duel en sleepten de eerste set met 20-25 binnen. In de spannende tweede set trok Nederland nipt aan het langste eind; 25-23, vooral dankzij het sterke spel van Rob Bontje en Tony Krolis.

Maar daarna herstelden de Portugezen, die afgelopen seizoen als zestiende en laatste eindigden in de World League, het machtsverschil; 17-25.

Spannend slot

Oranje rekende in zijn poging om de World League te bereiken eerder af met de Dominicaanse Republiek. In de vierde set kwam de ploeg wederom sterk terug tegen het op Braziliaanse leest geschoeide Portugese team.

De toekomst van Benne en zijn mannen zou daarom besloten worden in de vijfde set. Omdat de Portugezen hun sets met meer punten verschil wonnen, en Nederland zaterdag slechts één punt meer noteerde, moest de slotset gewonnen.

De eerste bij vijftien punten in de vijfde set wist zich verzekerd van een plek in de World League van 2013. In Rotterdam voltrok zich een spannend slot. De Portugezen pakten een kleine voorsprong, maar dat werd de harde service van Krolis ongedaan gemaakt. Op 14-13 benutte Oranje het eerste wedstrijdpunt.

Geldschieters

Overigens is het nog niet zeker of Nederland in 2013 daadwerkelijk in actie komt in de World League. Hoewel er aan de sportieve voorwaarden is voldaan, moet volleybalbond Nevobo nog de nodige geldschieters vinden om een campagne op het hoogste niveau ook financieel mogelijk te maken.

Nevobo trok zich twee jaar geleden vanwege financiële problemen terug uit het prestigieuze toernooi. Maar na de winst in de European League kregen de mannen van Benne de kans weer deelname af te dwingen.