PUERTA DE ANCARES - Joaquim Rodriguez heeft zijn leidende positie in de Ronde van Spanje zaterdag verder verstevigd. De drager van de rode trui won de veertiende etappe. 

Hij ging na een bergrit over 149,2 kilometer van Palas de Rei naar Puerto de Ancares alleen over de finish, op kleine afstand gevolgd door Alberto Contador.

Het was al weer zijn derde zege in de Vuelta van 2012.

Contador, die onlangs zijn rentree maakte na een schorsing, ging twee kilometer voor het einde van de slotklim in de aanval.

Aanvankelijk leek niemand de Spanjaard te kunnen volgen, maar uiteindelijk beschikte zijn landgenoot Rodriguez in de laatste honderd meter toch over meer macht. Alejandro Valverde completeerde het Spaanse podium.

Gesink

Robert Gesink had moeite het tempo in de finale te volgen. De kopman van Rabobank verloor bijna twee minuten en zakte naar de zesde plaats in de algemene rangschikking met een achterstand van 5.07.

Laurens ten Dam had een goede dag, achtste op 1.04, en verdedigde zijn plek in de top tien knap.

De komende dagen is het veeleisende Spaanse gebergte opnieuw het terrein van het peloton. Rodriguez begint eraan met een voorsprong van 22 seconden op Contador. De Brit Christopher Froome moet nu al 1.41 goedmaken.