HOOFDDORP - Alyda Norbruis heeft zaterdag tijdens de Paralympics de zilveren medaille veroverd op de 500 meter tijdrit op de baan.

De 23-jarige Friezin, die linkszijdig spastisch is door een hersenbloeding na haar geboorte, hoefde alleen voorrang te verlenen aan de Chinese Yin He.

De Australische Jayme Paris eigende zich het brons toe. Eerder deze week slaagde Norbruis er op de individuele achtervolging niet in een medaille te pakken.

Brons Oost

Rinne Oost veroverde brons. De Nederlander finishte als derde in de 1 kilometer tijdrit op de baan. Patrick Bos was zijn piloot.

De gouden medaille was een prooi voor de Brit Neil Fachie, die de Spanjaard Jose Enrique Porto Lareo aftroefde.

Oost is sinds zijn geboorte slechthorend en kampt met een ernstige vorm van slechtziendheid.

Nederland staat nu op vijf medailles op de Paralympics: één keer goud, één keer zilver en drie keer brons.

Zwemmen

In het Aquatics Centre plaatste zwemster Mirjam de Koning, die donderdagavond al brons veroverde, zich als derde voor de de finale van de 400 meter vrije slag in de klasse S6 (5.44,63).

Maurice Deelen haalde met de tweede tijd de eindstrijd van de 100 meter schoolslag in de klasse SB8 (1.11,02) en Mike van der Zanden ging als vijfde door naar de finale van de 100 meter vlinderslag in de klasse S10 (59,00).

Lisa den Braber plaatste zich als derde voor de finale van de 100 meter schoolslag in de klasse SB7 met een tijd van 1.37,61. Lisette Teunissen ging als zevende naar de eindstrijd van de 200 meter vrije slag in de klasse S5 (3.27,74).

Rolstoeltennis

De Nederlandse rolstoeltennissers zijn de Paralympics goed begonnen. Esther Vergeer won eenvoudig van de Kanako Domori. De titelverdedigster gunde haar Japanse opponente geen enkele game: 6-0 en 6-0.

De als derde geplaatste Jiske Griffioen won zaterdag in haar eerste ronde van de Braziliaanse Natalia Mayara: 6-2 en 6-0.

Marjolein Buis won ook haar partij in de eerste ronde. Ze liet weinig heel van de Taiwanese Ratana Techamaneewat: 6-2 en 6-1.

Maandag staat de achtste finales op het programma bij de vrouwen.

Bij de mannen plaatsten Tom Egberink en Maikel Scheffers zich voor de tweede ronde. Egberink won met 6-4 en 6-3 van de Brit Marc McCarrol, terwijl Scheffers de Pool Tadeusz Kruszelnicki eenvoudig aan de kant zette: 6-3 en 6-1.

Ook Robin Ammerlaan plaatste zich later op de middag voor de tweede ronde. Hij versloeg de Slowaak David Chabrecek in twee sets: 6-2 en 6-1.

De Nederlanders komen zondag weer in actie.

Tafeltennis

Gerben Last heeft zich in klasse 9 geplaatst voor de halve finales. De Kempenaar was zaterdag te sterk voor de Fransman Thomas Bouvais: 3-1.

Last neemt het zaterdagavond in de halve finale op tegen de Let Stanislaw Fraczyk.

Zeilen

Thierry Schmitter is door een diskwalificatie van de Fransman Damien Seguin opgeschoven naar de tweede plaats in het algemeen klassement.

Schmitter werd in de eerste race vijfde en finishte in de tweede als tweede.

In het klassement moet de 43-jarige Leidschendammer alleen de Britse Helena Lucas voor zich dulden. Schmitter heeft zeven punten, Lucas gaat aan de leiding met drie punten.

Schmitter was zelf niet helemaal tevreden met zijn optreden. "Ik maakte een paar slordige fouten. Het is niet slecht voor een eerste dag, maar het moet de komende dagen wel beter."

De zeiler won in Peking brons en heeft zijn zinnen nu op goud gezet. "Maar dat zal niet makkelijk worden. Ook de concurrentie is sterker geworden. Elk klein foutje wordt gelijk afgestraft. Maar het zal teleurstellend zijn als ik hier geen medaille haal."

De Nederlandse Sonar-boot met Udo Hessels, Mischa van Rossen en Marcel van de Veen staat na de eerste dag in Weymouth vijfde in het algemeen klassement. Ze werden achtste in de eerste race en eindigden als tweede in de laatste race van de dag.

Zitvolleybalsters

De Nederlandse zitvolleybalsters hebben ook hun tweede groepsduel op de Paralympics gewonnen. De ploeg van coach Michiel de Ruyter won met 3-0 (25-13, 25-12 en 25-15) van gastland Groot-Brittannië.

Oranje won vrijdag al met 3-1 van Japan en gaat aan de leiding in groep A. Nederland speelt zondag het laatste groepsduel tegen Oekraïne.

CP-voetbal

De Nederlandse CP-voetballers zijn niet goed aan de Paralympics begonnen. Tegen favoriet Iran werd met 1-4 verloren.

Oranje keek bij rust al tegen een 3-0 achterstand aan. Na de 4-0 redde Dennis Straatman met een fraai schot de eer.

Nederland speelt maandag tegen Rusland, dat in de andere wedstrijd in groep A met 8-0 van Argentinië won.

Lees alles over de Paralympics op de special van NUsport