NEW YORK - Andy Roddick heeft zijn afscheid uitgesteld. In de tweede ronde van de US Open versloeg hij vrijdag de Australische tiener Bernard Tomic: 6-3, 6-4 en 6-0. 

De nummer twintig van de wereld kondigde donderdag op zijn dertigste verjaardag aan dat hij een punt achter zijn carrière zet. Roddick won in 2003 de US Open, zijn enige Grand Slamtitel.

De Amerikaanse 'hardhitter' stond daarna nog vier keer in de finale van een Grand Slam (drie keer Wimbledon, één keer US Open), maar verloor die allemaal. Roddick, voormalig nummer één van de wereld, heeft in totaal 32 ATP-titels op zijn erelijst staan.

“Ik was op een heel andere manier nerveus dan normaal”, zei de Amerikaan na zijn verrassend eenvoudige zege. “Twintig minuten voor het begin realiseerde ik me echt: dit kan mijn laatste wedstrijd zijn.”

In de derde ronde neemt Roddick het op tegen de Italiaan Fabio Fognini. De nummer 59 van de wereld was te sterk voor de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez: 6-4, 6-4 en 6-2.

Del Potro

Ook Lleyton Hewitt, Juan Martin Del Potro en Richard Gasquet bereikten de laatste 32 in New York.

Hewitt won in vijf sets van de Luxemburger Gilles Muller (3-6, 7-6, 6-7, 7-5 en 6-4) en stuit nu op de Spanjaard David Ferrer, die zorgde voor de uitschakeling van Igor Sijsling.

De Argentijn Del Potro, de winnaar van 2009, stond één set af aan de Amerikaan Ryan Harrison: 6-2, 6-3, 2-6 en 6-2. Hij kruist nu de degens met Leonardo Mayer, zijn landgenoot.

Gasquet gunde de Amerikaan Bradley Klahn welgeteld zeven games (6-3, 6-3 en 6-1) en stuit nu op de Amerikaan Steve Johnson.