ENSCHEDE - FC Twente heeft zich op de slotdag van de transferperiode versterkt met Edson Braafheid. De 29-jarige verdediger komt op huurbasis over van de Duitse club TSG Hoffenheim. 

Braafheid speelde van 2007 tot en met 2009 ook al in Enschede. Daarvoor stond hij onder contract bij FC Utrecht.

De negenvoudig international stapte in 2009 over van Twente naar Bayern München. Onder trainer Louis van Gaal kwam Braafheid echter weinig aan spelen toe.

Na een verhuurperiode bij Celtic stapte de verdediger vorig jaar over naar Hoffenheim. Daar raakte hij de afgelopen maanden net als Ryan Babel op een dood spoor.

Terwijl Babel terugkeerde naar Ajax, besloot Braafheid weer voor Twente te gaan spelen.

Boyata

Op de valreep versterkte Twente zich ook nog met de Belg Dedryck Boyata van Manchester City.

De 21-jarige verdediger genoot zijn opleiding bij FC Brussels en verhuisde in 2006 naar Engeland, waar hij zich snel opwerkte naar het beloftenteam.

Hij kwam 25 keer uit voor het team van trainer Roberto Mancini. De verdediger speelde tot nu toe één interland voor de Rode Duivels.

Twente kan een verdediger goed gebruiken, omdat de Deense aanwinst Andreas Bjelland onlangs een botje in zijn voet brak en naar verwachting tot de winterstop is uitgeschakeld.

Henriksen

AZ heeft vrijdag de transfer van Markus Henriksen afgerond. De Noorse middenvelder zette in Alkmaar zijn handtekening onder een vijfjarig contract.

Henriksen komt over van de Noorse topclub Rosenborg BK, waar hij nog een jaar vast lag.

De international stond in de belangstelling van clubs uit heel Europa, waaronder PSV, maar hij gaf de voorkeur aan AZ.

''Ik heb voor AZ gekozen omdat de speelwijze van de club me ligt'', zei Henriksen op de website van de eredivisieclub.

Lees al het laatste transfernieuws op NUsport