HOOFDDORP - Het Amerikaanse antidopingbureau USADA is bereid om het al bewijs in de zaak-Lance Armstrong bekend te maken, mogelijk al op korte termijn. 

Dat bericht de BBC. Afgelopen week oordeelde het USADA dat Armstrong zijn zeven Tourzeges moet inleveren.

Het Amerikaanse antidopingbureau acht bewezen dat de Texaan zich tijdens z’n loopbaan herhaaldelijk schuldig heeft gemaakt aan het gebruik van doping.

Er zouden twee redenen zijn waarom USADA nog niet al het bewijs bekend heeft gemaakt. Ten eerste lopen er nog meer onderzoeken, onder meer naar Armstrongs voormalige ploegleider Johan Bruyneel en drie dokters die samenwerkten met de oud-wielrenner.

Verder vindt het USADA dat de getuigen moeten worden beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Heksenjacht

Het antidopingbureau wil door al het bewijs op tafel te gooien reageren op Armstrongs claim dat hij het slachtoffer is geworden van een heksenjacht. Liefst twaalf personen zouden tegen hem hebben getuigd.

Armstrong beweert dat hij onschuldig is en dat alleen de mondiale wielerunie UCI de mogelijkheid heeft om hem te straffen. De Amerikaan gaf vorige week zijn ‘dopingstrijd’ op.

De UCI is nu in afwachting van het rapport van het USADA alvorens ze besluit wat te doen in deze zaak. De UCI zou naar het sporttribunaal CAS kunnen stappen.