ENSCHEDE - FC Twente heeft de groepsfase van de Europa League weten te bereiken. In de eigen Grolsch Veste werd Bursaspor na verlenging met 4-1 verslagen. Vorige week verloor de Enschedese formatie nog met 3-1.

Het is een dramatische avond voor het Nederlandse voetbal. Heerenveen, AZ en Feyenoord werden alle drie uitgeschakeld. Alleen PSV en FC Twente spelen in de groepsfase van het Europese toernooi.

Leroy Fer was de grote man van de wedstrijd. Hij maakte het winnende doelpunt in de tweede helft van de verlenging.

De middenvelder maakte na een half uur spelen ook de openingstreffer. Vlak voor rust kwam Bursaspor langszij via Sebastian Pinto.

In de tweede helft liep FC Twente in twee minuten tijd van 1-1 uit naar 3-1. Daarmee was er, voor het eerst, evenwicht.

Eerst zorgde Robbert Schilder met een krachtvolle schuiver voor 2-1, na een mooi opzetje van Tadic en Castaignos. Daarna ramde Gutierrez nummer drie in de touwen, nadat Tadic even eerder nog maar net door Carson was gestuit.

In de verlenging was Twente oppermachtig. Het was wachten op het doelpunt en die viel vijf minuten voor tijd, Fer scoorde uit een ingestudeerde vrije trap. Volledig wedstrijdverslag

AZ uitgeschakeld

AZ kan zich de rest van het seizoen volledig op de nationale competitie concentreren.

De club verloor donderdagavond in Alkmaar voor de tweede keer binnen een week van Anzhi Makhachkala, de Russische club van trainer Guus Hiddink: 0-5.

Mbark Boussoufa en Samuel Eto'o beslisten de wedstrijd al voor rust. Lacina Traore, Mehdi Carcela-Gonzalez en Sjamil Lahijalov tekenden in de slotfase voor de eindstand.

Zij verpestten daarmee de honderdste Europese wedstrijd van AZ, dat het internationale avontuur dus al in de laatste voorronde van de Europa League zag eindigen.

AZ, dat de eerste wedstrijd tegen Anzhi met 1-0 verloor, bereikte vorig seizoen nog de laatste acht. Volledig wedstrijdverslag

Lees alles over de Europa League op NUsport

Alleen PSV en FC Twente door in Europa