LONDEN - Mirjam de Koning-Peper heeft donderdagavond op de 100 meter rugslag de bronzen medaille bij het zwemmen veroverd. Het is tevens de eerste medaille van de Nederlandse equipe op de Paralympics van Londen. Het goud ging naar de Chinese Lu Dong.

Door Jeroen Bijma

Met een glimlach van oor tot oor stapte de Aalsmeerse na haar bronzen race uit het water. Ze was zichtbaar tevreden met brons, ook al won ze vier jaar geleden op hetzelfde onderdeel goud en zwom ze een wereldrecord.

"Dit had ik echt niet verwacht. Twee en een halve week voor dit toernooi ging ik voor het eerst op de rugslag trainen, omdat ik daarvoor nog te veel last van mijn rug had. Dan mag je dus heel erg blij zijn met brons", aldus De Koning-Peper. "Ik zwom naar mijn idee super."

Dag rust

De Koning-Peper heeft nu een dag rust, voordat ze zich weer op moet laden voor de 400 meter vrije slag. "Maar van die afstand moet ik het niet hebben. Ik heb moeite met keren, dus de afstand moet zo kort mogelijk zijn."

Daarom richt ze haar pijlen op de 50 meter vrije slag. "Dit geeft veel vertrouwen. Hopelijk zit er dit toernooi nog wat moois in."

Lees alles over de Paralympics op onze special