HOOFDDORP - Ajax heeft het donderdag niet getroffen bij de loting voor de groepsfase van de Champions League.

De Amsterdammers spelen tegen Real Madrid, Manchester City en Borussia Dortmund. Ruud Gullit zorgde er bij de loting in Monaco voor dat Ajax in de gevreesde groep D terecht kwam.

Ajax begint op 18 september met een uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund. De Amsterdammers spelen op 3 oktober voor het eerst thuis, tegen Real Madrid. Drie weken later, op 24 oktober, komt Manchester City naar de Amsterdam Arena.

Op 6 november gaat Ajax in Manchester op bezoek bij de Engelse kampioen, twee weken daarna (21 november) komt Borussia Dortmund naar Amsterdam. Ajax sluit de groepsfase op 4 december af met een uitwedstrijd in Estadio Santiago Bernabéu tegen Real Madrid.

Halve finale

Real Madrid kwam afgelopen seizoen tot de halve finale en werd kampioen van Spanje ten koste van aartsrivaal Barcelona.

Manchester City pakte de titel in Engeland door op de laatste speeldag stadsgenoot United achter zich te houden.

Borussia Dortmund werd de laatste twee jaar kampioen van Duitsland door Bayern München, finalist in de Champions League van vorig seizoen, af te troeven.

Kansloos

Ajax stuitte de afgelopen twee seizoenen ook al op Real Madrid in het Europese miljoenenbal. Beide keren was de kampioen van Nederland kansloos tegen 'De Koninklijke'.

Vorig jaar werd uit en thuis met 3-0 verloren. In 2010 werd het in Spanje 2-0 voor Real en in Amsterdam liefst 0-4. De Spanjaarden wonnen de belangrijkste Europese beker al negen keer, in 2002 voor het laatst.

Met Dortmund treft Ajax ook een voormalig winnaar van de Champions League. De Duitse club mocht zich in 1997 de beste club van Europa noemen, twee jaar na het vierde en vooralsnog laatste succes van Ajax in de Champions League.

Manchester City heeft als enige van de clubs in groep D geen rijke Europese historie. De 'Citizens' debuteerden vorig jaar in de Champions League, maar werden in de groepsfase uitgeschakeld.

De eerste groepswedstrijd vindt op 19 september plaats. Het volledige speelschema wordt later vastgesteld door de UEFA.