HOOFDDORP - Joaquim Rodriguez heeft donderdag de twaalfde etappe van de Vuelta gewonnen. De Spaanse klassementsleider troefde Alberto Contador af in Mirador de Ézaro.

Rodriguez ging er in de loodzware slotkilometer vandoor. Contador was de enige die kon volgen. De nummer twee van het algemeen klassement moest op de laatste meters nog acht seconden toegeven na een tweede demarrage van zijn concurrent.

Rodriguez boekte zijn tweede ritzege van deze Ronde van Spanje. De kopman van Katoesja staat nu dertien seconden voor op Contador.

Robert Gesink moest op de steile slotklim even op gang komen, maar vocht zich in de laatste meters nog naar een knappe vierde plaats achter Alejandro Valverde. De nummer vijf van het klassement verloor twintig seconden en staat nu bijna drie minuten achter op Rodriguez.

Mollema en Ten Dam

Chris Froome kon het tempo van de leiders niet bijbenen en eindigde op 23 tellen van de winnaar. De Brit moet inmiddels 51 seconden goedmaken in de rangschikking.

In zijn kielzog reden Bauke Mollema en Laurens ten Dam respectievelijk naar de veertiende en zeventiende plaats. De Raborenners handhaafden hun plek in de top tien van het klassement.

De etappe werd gekleurd door de ontsnapping van Cameron Meyer, Amaël Moinard, Mikel Astarloza en Kevin De Weert. Het viertal kreeg een maximale voorsprong van bijna vijf minuten en werd vlak voor de streep achterhaald.

Niki Terpstra en Wouter Mol hadden eerder in de rit geprobeerd om weg te komen, maar slaagden daar niet in. De achtervolging van het peloton werd nog even ontsierd door een valpartij waarna Sky-renner Xabier Zandio moest afstappen.

Vrijdag blijft het zware klimwerk het peloton bespaard. Het lijkt voor John Degenkolb een ideale kans om Argos-Shimano de vijfde ritzege te bezorgen.