PARIJS - Als het aan de Franse wielerbond ligt, blijven de zeven Tourtitels die Lance Armstrong zijn ontnomen voor altijd vacant. “Om controverse over de geloofwaardigheid van eventuele winnaars te voorkomen'', stelde de FFC donderdag. 

De nummers twee in de jaren dat Armstrong won, tussen 1999 en 2005, hebben geen brandschoon verleden.

Zo was Jan Ullrich, tweede in 2000, 2001 en 2003, betrokken bij het bloeddopingschandaal Operación Puerto. Alex Zülle, tweede in 1999, bekende in 1998 epo-gebruik.

Afgelopen week oordeelde het USADA dat Armstrong zijn zeven Tourzeges moet inleveren. Het Amerikaanse antidopingbureau acht bewezen dat de Texaan zich tijdens z’n loopbaan herhaaldelijk schuldig heeft gemaakt aan het gebruik van doping.

Armstrong wil zich niet verdedigen in de dopingaanklacht tegen hem. Volgens USADA staat dat gelijk aan een schuldbekentenis.

Prijzengeld

De Franse bond denkt daar ook zo over en vindt zelfs dat de Texaan ook het prijzengeld dat hij in die jaren verdiende in de Tour, moet terugbetalen. Het zou gaan om een bedrag van 2,9 miljoen euro.

De wielerunie UCI is nu in afwachting van het rapport van het USADA alvorens ze besluit wat te doen in deze zaak. De UCI zou naar het sporttribunaal CAS kunnen stappen.