HOOFDDORP - Hoewel hij zich mogelijk gaat storten op de 400 meter en/of het verspringen, heeft Usain Bolt nog grootse plannen op de sprintnummers.

Vooral op zijn geliefde 200 meter, waarop hij het wereldrecord met zijn in 2009 in Berlijn gelopen 19,19 reeds in handen heeft, wil de 26-jarige Jamaicaan nog meer geschiedenis schrijven.

“Ik heb me voorgenomen om verbluffende dingen te laten zien op de 200 meter, mijn lievelingsnummer. Met mijn coach heb ik het er nog niet over gehad, maar ik kondig bij deze aan: ik wil onder de negentien seconden lopen. Dat is zeker een doel”, meldt de zesvoudig olympisch kampioen in de Zwitserse krant Neuen Zürcher Zeitung.

Bolt komt donderdag in actie op de 200 meter tijdens de Diamond League-wedstrijden in Zürich. Ruim een week later loopt zijn landgenoot Yohan Blake dezelfde afstand in Brussel, ook in het kader van de Diamond League.

“Ik weet dat hij erop gebrand is het wereldrecord te verbeteren. Ook nu het seizoen zijn einde nadert is Yohan enorm gemotiveerd. Ik wil daarentegen vooral genieten. Als hij het record verbetert, zal mijn motivatie weer toenemen. Maar Yohan moet niet onder de negentien seconden lopen, dat zou echt een schok zijn.”

Nieuwe uitdaging

Bolt is er niet bang voor dat hij verslapt in de lange aanloop naar Rio 2016. “In de atletiek vind je altijd nieuwe doelen. Simpelweg sneller lopen bijvoorbeeld of tot en met het einde van mijn loopbaan zegevieren op alle grote evenementen. Natuurlijk is het aangaan van een nieuwe uitdaging ook mogelijk. Dan denk ik aan de 400 meter of het verspringen.”

“Ik ben geschapen voor de kampioenschappen. Al bij de WK atletiek in 2005 merkte ik dat. Hoewel ik me heel moe voelde, plaatste ik me voor de finale, waarin ik me helaas blesseerde. Iedereen kan snel lopen, maar het gaat erom dat te doen op een belangrijk toernooi. Slaag je daarin, dan ben je niet alleen snel, maar ook een kampioen.”