HOOFDDORP – Andy Murray heeft zonder al te veel problemen de eerste ronde overleefd bij het US Open.

De als derde geplaatste Schot was in drie sets te sterk voor Alex Bogomolov uit Rusland: 6-2, 6-4 en 6-1.

De partij duurde twee uur en vijftien minuten in het Arthur Ashe Stadium. Murray leek in het derde bedrijf last te hebben van zijn hamstring, maar Bogomolov kon daar niet van profiteren.

Beide tennissers hadden in deze partij, die lange slagenwisselingen kende, moeite hun opslag te behouden. Murray werd vier keer gebroken, Bogomolov leverde zijn service negen maal in.

De mannen hadden ruim twee uur moeten wachten op het begin van hun duel, omdat het hevig regende in New York.

Murray is na zijn eerste grote zege bij de Olympische Spelen in Londen op zoek naar zijn eerste overwinning bij een Grand Slam-toernooi. Dan zal hij wel wat moeten doen aan zijn foutenlast, want hij liet in zijn eerste partij op het Amerikaanse hardcourt 31 'unforced errors' noteren. Daar stonden wel 46 winners tegenover.

Vorig jaar strandde de 25-jarige Brit in de halve finale op Flushing Meadows.

Federer

Later in de nacht bereikte ook topfavoriet Roger Federer eenvoudig de tweede ronde. De als eerste geplaatste Zwitser versloeg De Amerikaan Donald Young met klinkende cijfers: 6-3, 6-2 en 6-4

Federer neemt het in de volgende ronde op tegen de Duitser Bjorn Phau.

Thuisspeler James Blake haalde ook de tweede ronde. De 32-jarige Amerikaan, geboren in de staat New York, was met 7-5, 6-2, 3-6 en 6-3 te sterk voor de Slowaak Lukas Lacko.

De Amerikaan was in 2005 en 2006 kwartfinalist bij het US Open en stond ooit vierde op de wereldranglijst, maar is mede door zware blessures ver afgezakt.

Blake zal het in de tweede schifting op moeten nemen tegen Marcel Granollers. De als 24e geplaatste Spanjaard had ook vier sets nodig tegen Dennis Kudla uit Amerika: 6-3, 4-6, 6-3, 7-6 (2).

Florian Mayer

Florian Mayer werd de eerste geplaatste man die verloor in Queens. De als 22e ingeschaalde Duitser moest bij de stand 6-3, 6-2 en 3-2 in het voordeel van de Amerikaan Jack Sock opgeven.

De pas negentienjarige Sock won vorig jaar nog verrassend de titel in het mixed dubbel samen met landgenote Melanie Oudin. Die Amerikaanse verloor overigens maandag in de eerste ronde van het damestoernooi van Lucie Safarova (15): 6-4 en 6-0.

De Japanner Kei Nishikori maakte zijn status wel waar in de eerste schifting bij de mannen. De als zeventiende geplaatste speler had weinig moeite met de Argentijnse qualifier Guido Andreozzi: 6-1, 6-2 en 6-4.