HOOFDDORP - Lance Armstrong had vijf van zijn zeven afgepakte Tourzeges kunnen behouden als hij had meegewerkt aan het onderzoek van het USADA. 

Dat zegt directeur Travis Tygart van het Amerikaanse antidopingbureau in een interview in USA Today.

Normaal gesproken verjaren dopingdelicten na acht jaar. Onder die regel was Armstrong, die op 13 juni werd aangeklaagd, zijn Tourzege van 1999, 2000, 2001, 2002 en 2003 niet kwijtgeraakt.

USADA vindt de zaak tegen Armstrong echter zo veelomvattend dat ze al de resultaten van de Amerikaan sinds 1 augustus 1998 heeft geschrapt.

“Als Armstrong waarheidsgetrouw had gehandeld, dan hadden we wellicht de ‘acht jaar-regel’ laten gelden”, meldt Tygart. “Dat had onze goedkeuring kunnen wegdragen.”

Waarheid

De USADA-directeur zegt verder dat de deur voor Armstrong nog altijd open staat, hoewel de wereldkampioen van 1993 heeft verklaard het niet meer over de zaak te willen hebben.

“De waarheid doet pijn, maar het is wel het beste om die te erkennen", meent Tygart.

De UCI wil zich voorlopig niet uitlaten over de straf van het USADA en wenst eerst een onderbouwing van het besluit te zien. De wielerunie heeft de mogelijkheid naar het sporttribunaal CAS te stappen.