NIJMEGEN - FC Twente staat ook na drie speelrondes bovenaan in de eredivisie. De Tukkers zegevierden zondag met 3-1 bij NEC.

Voor de formatie van trainer Alex Pastoor was het de tweede tegenvaller op eigen veld in korte tijd, na de 6-1 tegen Ajax vorige week.

Halverwege leidde FC Twente al met 3-0. Na veertien minuten scoorde Luc Castaignos de eerste, Dmitry Bulykin maakt er na 22 minuten 2-0 van.

Voor de beide spitsen was het de eerste treffer voor hun nieuwe club. Dusan Tadic, eveneens een aanwinst, bereidde de doelpunten op fraaie wijze voor.

Het werd voor de rust allemaal nog erger voor NEC. In de 42e minuut lepelde Leroy Fer met een ongekende rust de bal van elf meter langs Gabor Babos.

De doelman van NEC mocht blij zijn dat hij nog in het veld stond. Even eerder had hij de doorgebroken Castaignos onderuit gegleden. Scheidsrechter Ruud Bossen vond als straf de gele kaart voldoende.

Tegenslag

NEC stelde er weinig tegenover. Sören Rieks was de enige die in het eerste deel een aardig schot afvuurde. De Deense invaller, al na 33 minuten gekomen voor Ricky ten Voorde, zag de bal net naast het doel van de Bulgaar Nikolai Michailov gaan.

Er was ook tegenslag voor FC Twente. Enkele minuten voor de rust moest Andreas Bjelland geblesseerd per brancard van het veld, ogenschijnlijk nadat hij zich verstapte. Bij het Europese avontuur eerder in de week bij Bursaspor waren ook Nacer Chadli en Wout Brama gekwetst geraakt. Ze ontbraken van het begin in Nijmegen.

Na het uitvallen van Bjelland kwam Peter Wisgerhof, de aanvoerder van vorig seizoen, terug in het elftal.

Coach Steve McClaren had de absentie van Chadli, de beste man dit seizoen tot nu toe, opgevangen door Bulykin in de spits te zetten en Castaignos naar de linkerkant door te schuiven.

Dat pakte goed uit. In het midden debuteerde de Chileense aanwinst Felipe Gutiérrez in de basis. Hij liet bij vlagen zijn grote talenten zien.

Sno

Na de hervatting geloofde FC Twente het wel. Met het oog op onder meer de Europese confrontatie met Bursaspor komende donderdag wilde de club vooral meer blessures voorkomen.

NEC had nauwelijks de macht nog iets terug te doen. Wel maakte Evander Sno er nog 3-1 van. Daarna werd het nog even lastig voor FC Twente, maar meer schade kwam er niet.