ALKMAAR - AZ en sc Heerenveen zijn zondag een 0-0 gelijkspel overeengekomen in de eredivisie in Alkmaar.

De Friezen hebben nu twee punten verzameld, AZ vijf. sc Heerenveen had het betere van het spel, maar verzuimde de krachtsverhouding uit te drukken in de score.

De thuisploeg beëindigde het duel met tien man na een rode kaart voor invaller Johann Berg Gudmundsson in de slotfase.

De Friezen maakten vooral in het eerste half uur de betere indruk. Het leverde nauwelijks gevaar op. De IJslandse debutant Alfred Finnbogason moet zijn draai nog vinden, het nieuwe Alkmaarse verdedigingsduo Nick Viergever en Etiënne Reijnen bleef daarentegen koel overeind.

AZ kwam het slordige begin, waarbij linksachter Donny Gorter moeite had met de snelle Rajiv van la Parra, ongeschonden door. In het laatste kwartier van de eerste helft veerden de Alkmaarse fans enkele keren op. Maarten Martens, na het vertrek van Niklas Moisander de nieuwe aanvoerder, probeerde doelman Kristoffer Nordfeldt met een hakje te verrassen.

Altidore

Topscorer Jozy Altidore vroeg twee keer vergeefs om een strafschop, maar deed het daarna zelf en had twee gevaarlijke acties in huis. Hij raakte zelf na een acrobatische actie de paal.

Op slag van rust behoedde doelman Esteban zijn ploeg voor een achterstand door een vrije trap van Sven Kums te pareren. Ook in de tweede helft kwam de eerste dreiging van Heerenveen, Filip Djuricic schoot net naast.

Kort daarop toonde Nordfeldt drie keer bekwaam zijn kunnen bij doelpogingen van Adam Maher en zijn oud-ploeggenoten Roy Beerens en Viktor Elm. Tien minuten voor tijd haalde trainer Gertjan Verbeek Altidore naar de kant, Ruud Boymans was zijn vervanger. Ook die scoorde niet.