AMSTERDAM - Ajax camoufleerde zaterdagavond voor eigen publiek met een zege op NAC Breda (5-0) dat het de selectie een week voor het sluiten van de transfermarkt nog niet op orde heeft.

Voor trainer Frank de Boer was de overwinning een meevaller. Ook met een jonge selectie weet hij zich voorlopig te handhaven in de top van de eredivisie.

Waar de oefenmeester zijn selectie vorig jaar al op orde had bij de start van de voorbereiding, weet hij volgende week pas echt waar hij aan toe is.

De beleidsmakers van Ajax stellen alles in het werk om voor het sluiten van de transfermarkt nog een geschikte spits en een buitenspeler te vinden. Pas vanaf 1 september weet De Boer met wie hij moet presteren.

Ajax nam de afgelopen maanden afscheid van meer dan een elftal aan selectiespelers. De kampioen vertrouwt voornamelijk op talenten uit de eigen opleiding, maar vond afgelopen week in Niklas Mosainder wel een opvolger voor de naar Tottenham Hotspur vertrokken Jan Vertonghen.

De Fin kan terugkijken op een geslaagd debuut en werd verkozen tot man van de wedstrijd.

Christian Poulsen, de vervanger voor Vurnon Anita (Newcastle United), werkt nog aan zijn conditie. Omdat Theo Janssen maandag tekent bij Vitesse, trapte de thuisclub af met de middenvelders Lasse Schöne, Thulani Serero en Christian Eriksen.

Droomstart

Ajax beleefde een droomstart in de sfeervolle Arena. Verdediger Kees Luijckx van NAC Breda verloor al binnen twee minuten zijn evenwicht, waardoor Siem de Jong kon scoren (1-0).

De aanvoerder van Ajax fungeerde weer als spits, omdat Kolbeinn Sigthorsson wegens een schouderblessure niet inzetbaar was.

Leuk voor Moisander was dat hij al in de elfde minuut van zijn eerste duel voor de formatie uit Amsterdam met een rake kopbal voor 2-0 kon zorgen.

NAC Breda stond erbij en keer er naar. Net als na 41 minuten voetballen, toen Gregory van der Wiel goed anticipeerde op een voorzet van Siem de Jong en de treffer aan Tobias Sana gunde (3-0).

Diezelfde Sana bediende Serero vlak na rust op maat, waarna de Zuid-Afrikaan fraai afrondde. De Jong tekende in de slotminuut met een snoeihard schot in de kruising voor de eindstand.