WAALWIJK - RKC Waalwijk is ook na drie wedstrijden nog ongeslagen in de eredivisie. De ploeg van Erwin Koeman versloeg vrijdag in eigen huis Roda JC met 1-0 en mag zich zeker een dag de trotse koploper noemen.

Robert Braber kroonde zich in het matige duel tot matchwinner door vlak na rust de enige treffer te maken.

Trainer Ruud Brood had zich zijn terugkeer in Waalwijk waarschijnlijk heel anders voorgesteld. De coach van Roda JC, vorig seizoen nog van RKC, zag zijn ploeg opnieuw een zwakke indruk maken.

Net als eerder tegen PEC Zwolle (1-1) en PSV (5-0 verlies) had Roda moeite om tot grote kansen te komen. De Limburgers waren in de passing erg slordig.

Beide ploegen schotelden het publiek in de eerste helft sowieso al een vrij slappe vertoning voor. Roda had het meeste balbezit, maar wist daar erg weinig mee te doen.

De van RKC overgekomen spits Krisztián Németh had voor een spaarzaam hoogtepunt kunnen zorgen, maar hij presteerde het om de bal te schampen in plaats van vol uit te halen. De thuisploeg beperkte zich tot onzuivere pogingen van afstand.

Braber

Ook na rust was het vaak niet best wat RKC en Roda lieten zien. Braber kon zich vlak na rust echter twee keer aan de malaise onttrekken. Nadat hij eerst de bal tegen de lat had geplaatst, was de aanvallende middenvelder een minuut later wel trefzeker. Linksback Ard van Peppen zette vanaf de rechterkant voor, waarna Braber volledig vrijstaand kon binnenkoppen: 1-0.

Roda, waar verdediger Rob Wielaert ondanks liesklachten gewoon meespeelde, kwam zelden echt in het stuk voor. Pas tien minuten voor tijd kregen de gasten via invaller Mikolaj Lebedynski een echte kans. RKC-doelman Jeroen Zoet redde echter knap op zijn inzet.

De thuisploeg had het duel toen al beslist moeten hebben, maar Florian Jozefzoon schoof een grote kans langs de verkeerde kant van de paal. Ook Teddy Chevalier was later in de afronding niet scherp, waardoor het nog lang spannend bleef.