HOOFDDORP - John Degenkolb heeft vrijdag zijn derde etappewinst in de Vuelta van dit jaar geboekt.

De Duitser van de Nederlandse ploeg Argos-Shimano was in de massasprint op het motorcircuit van Aragon te snel voor de Italiaan Elia Viviani en de Australiër Allan Davis.

Beste Nederlander in de vlakke zevende etappe was Dennis van Winden. Hij werd zevende.

Robert Gesink en Bauke Mollema stegen door tijdverlies van Rigoberto Uran allebei een plek in het klassement. Ze staan nu respectievelijk vierde en zevende. De leiderstrui van Joaquim Rodriguez kwam niet in gevaar.

Na twee kilometer ontstond de enige kopgroep van de vlakke rit. De Nederlander Bert-Jan Lindeman van Vacansoleil DCM kreeg samen met de Spanjaarden Pablo Lechuga en Javier Aramendía en de Tsjech Frantisek Rabon een maximale voorsprong van vijf minuten op het peleton.

Op vijftien kilometer van de finish werd het viertal ingerekend. De ploegen van Katjoesja, Sky en Argos-Shimano hielden vervolgens het tempo hoog richting finishplaats Alcaniz.

Uran

Op acht kilometer van de aankomst was er een grote valpartij middenin het peleton. Onder meer Stef Clement van de Raboploeg was hierbij betrokken.

De Colombiaan Uran kon op het motorcircuit het tempo van het peleton niet bijbenen en verloor kostbare tijd en daarmee zijn vierde plaats in het klassement.

Degenkolb wist vervolgens net als twee keer eerder deze week de massasprint te winnen. Ben Swift werd door zijn ploeggenoten van Team Sky perfect naar voren geloodst, maar kwam desondanks niet verder dan de tiende plaats.

Zaterdag wacht het peloton een etappe met de finish bergop. De renners moeten eerst een berg van de tweede categorie over, waarna een col van de eerste categorie volgt met bovenop de finish.