AALSMEER - De Engelse profclub Sunderland gaat de grasproblemen in haar voetbalstadion aanpakken met een door een Nederlands bedrijf ontwikkeld concept. Het bedrijf Stadion Grow Lighting (SGL) uit Aalsmeer bundelde kennis over grasgroei, belichting voor kassenteelten en stadionbouw. Sunderland neemt het zogenoemde SGL-concept vanaf september in gebruik, zo zijn de Premier League club en het bedrijf met elkaar overeengekomen.

Het bedrijf bedacht een verrijdbare staalconstructie met wendbare armen waaraan assimilatiebelichting is bevestigd. Daarmee kan een groot gedeelte van het veld bestreken worden. De belichting hangt 250 centimeter boven het veld. Het geheel rust op brede banden. Dit om de constructie snel te kunnen verplaatsen, langs het veld weg te zetten en om te voorkomen dat de constructie schade toebrengt aan de grasmat.

Het concept richt zich met name op de teelt van gras in donkere, winterse omstandigheden. Daarbij is de expertise in de kassenteelt toegepast op de situatie in de lichtarme stadions. Door de volledige controle over alle groeifactoren, zoals licht, temperatuur, water, lucht en voeding, is het mogelijk om zelfs in de winter in stadions volop gras te laten groeien. Assimilatiebelichting levert een belangrijke bijdrage aan dat succes.

"Door de groei erin te houden kan de grasmat in de stadions na elke wedstrijd snel herstellen. Het gras blijft zo in een goede conditie. En voor een grasveld in een goede conditie geldt: hoe vaker er op gespeeld wordt, hoe sterker de mat wordt", zegt SGL-directeur Van Vuuren.

Bij de ontwikkeling zijn ook andere bedrijven betrokken. In Aalsmeer is een proeflocatie. De groeiresultaten van het belichte gras op het proefveld zijn tot dusverre zo opzienbarend en overtuigend dat tal van clubs uit binnen- en buitenland zoals PSV, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen en Ipswich Town interesse hebben getoond. Sunderland heeft de primeur, toevallig maar zeer toepasselijk in het Stadion of Light.