AMSTERDAM - Zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong heeft in de nacht van donderdag op vrijdag laten weten het gevecht met antidopingagentschap USADA op te geven.

Dat schrijft Armstrong in een verklaring op zijn website. Met zijn beslissing zet de ex-renner zijn zeven Tour-titels op het spel, die hij won in de jaren 1999-2005.

Volgens de CEO van USADA, Travis Tygart, verliest Armstrong zijn zeges. "De mondiale wielerunie UCI kan niet anders dan deze beslissing erkennen, gezien de antidopingcode", meldt hij aan ESPN.

Alex Zülle (1999), Jan Ullrich (2000, 2001 en 2003), Joseba Beloki (2002), Andreas Klöden (2004) en Ivan Basso (2005) finishten als tweede achter Armstrong. Zij zijn zonder uitzondering niet van onbesproken gedrag.

Armstrong schreef ook 22 Touretappes op zijn naam.

Heksenjacht

Armstrong weigert mee te werken aan het proces van een arbitragecommissie, omdat hij genoeg heeft van al de beschuldigingen van dopinggebruik de afgelopen jaren. In zijn verklaring zegt hij: "Genoeg is genoeg, dat moment voor mij is nu. Het onderzoek van USADA is een ongrondwettelijke heksenjacht. Die heksenjacht heeft zijn tol geëist van mijn familie."

"Ik weet wie die zeven Tours heeft gewonnen, mijn teamgenoten weten het en iedereen tegen wie ik gefietst heb weet het,'' schrijft Armstrong.

“Altijd heb ik me gehouden aan de regels van de UCI, het WADA (het mondiale antidopingagentschap, red.) en USADA. Het idee dat atleten zonder een positief A- of B-staal kunnen worden veroordeeld maakt het systeem belachelijk. Iedere gefrustreerde oud-teamgenoot kan een USADA-zaak aanspannen.”

Eerder deze week werd de aanklacht van Armstrong tegen het agentschap nog afgewezen door een federale rechter. Armstrong betichtte USADA van schending van zijn grondwettelijk recht op een eerlijk proces.

Schuldbekentenis

USADA zal Armstrong ook uit de wielerwereld proberen te verbannen. “Ik sla nu deze pagina om en zal niet terugkomen op deze zaak, ongeacht de verdere gebeurtenissen. Nu ga ik me bezighouden met wat ik al deed voordat ik de Tour won: mensen en families helpen die zijn getroffen door kanker", schrijft de Amerikaan.

“Ik ben nog veel van plan. Naast het strijden tegen kanker wil ik mijn vijf fantastische kinderen opvoeden en ervoor zorgen dat ik de fitste veertiger van deze planeet word.”

Armstrong benadrukt herhaaldelijk dat zijn beslissing geen bekentenis is, maar dat hij enkel weigert om mee te werken aan een, in zijn ogen, oneerlijk arbitrageproces.

Het antidopingagentschap blijft erbij dat Armstrong al in 1996 verboden middelen gebruikte, waaronder EPO, steroïden en bloedtransfusies.

USADA-baas Tygart noemt de beslissing van Armstrong "hartverscheurend''. "Het is een hartverscheurend voorbeeld hoe de cultuur in de sport, winnen ten koste van alles, de eerlijke en veilige competitie inhaalt.''

Getuigen

Tot het bewijs tegen Armstrong behoort een e-mail van zijn oud-teamgenoot Floyd Landis, waarin deze gedetailleerd melding maakt van een dopingsysteem binnen hun oude ploeg US Postal.

USADA zou verder tien andere oud-ploeggenoten van Armstrong hebben die bereid zijn om te getuigen tegen hun voormalige kopman.

Volgens Armstrong komt USADA met dezelfde getuigen op de proppen die hem in diskrediet brachten in het federale onderzoek tegen hem, dat twee jaar duurde en in februari zonder officiële strafklacht werd afgerond.

Armstrong heeft altijd ontkend dat hij doping heeft gebruikt. Hij is ook nooit betrapt.

De Amerikaanse wielerbond schaarde zich onlangs achter de renner. De bond vindt dat de internationale wielerfederatie UCI de zaak moet behandelen en niet het antidopingbureau.