BARCELONA - FC Barcelona heeft het eerste tikje van dit seizoen uitgedeeld aan Real Madrid. De Catalanen wonnen in het eigen Camp Nou de eerste wedstrijd om de Spaanse Supercup: 3-2.

Volgende week woensdag vindt de return plaats in het Estadio Santiago Bernabeu van Madrid.

Barça domineerde voor eigen publiek, maar kwam tien minuten na rust toch op achterstand door Cristiano Ronaldo. De Portugees van Real Madrid kopte de bal uit een hoekschop van Mesut Özil knap in.

Slechts een minuut later maakte Pedro al weer gelijk namens de Catalanen van trainer Tito Vilanova.

Lionel Messi zette de thuisclub in de zeventigste minuut uit een strafschop op voorsprong. Arbiter Carlos Gómez had naar de stip gewezen na een onbesuisde overtreding van Sergio Ramos op Andrés Iniesta.

Xavi zorgde even later, na een knappe actie van Andrés Iniesta, voor de 3-1.

In de slotfase profiteerde Angel Di Maria van geklungel van doelman Victor Valdés van Barcelona, waardoor de 'Koninklijke' hoop mag koesteren voor de return in eigen stadion: 3-2.

Ibrahim Afellay ontbrak opnieuw in de selectie van de Catalaanse topclub, net als aanwinst Alex Song.

Record

Met zijn veertiende doelpunt tegen Real Madrid evenaarde Messi het clubrecord van Barcelona.

De Argentijn kwam dankzij zijn benutte strafschop op gelijke hoogte met César Rodriguez, de Catalaanse legende die in de jaren '40 en '50 ook veertien keer scoorde tegen de aartsrivaal

Begin dit jaar werd Rodriguez door Messi afgelost als topscorer aller tijden van Barça.

Messi kan volgende week woensdag in Madrid ook het 'Clásico-record' van Rodriguez definitief overnemen.

Overigens ligt de Argentijn op koers om zijn recordaantal van zestig treffers uit het jaar 2010 te gaan verbeteren. Met nog ruim vier maanden te gaan, staat Messi al op 55 doelpunten in 2012.