HOOFDDORP - De wereldbeker parallelslalom die jaarlijks wordt georganiseerd in het Limburgse Landgraaf is voor het seizoen 2012/2013 van de kalender gehaald. Dat laat de Nederlandse Skivereniging (NSkiV) weten aan NUsport. 

"Het huidige financiële klimaat maakt het onmogelijk de wedstrijd te organiseren", laat topsportmanager Roel Boekel van de NSkiV weten.

De internationale skifedaratie FIS zag na het afgelopen seizoen hoofdsponsor LG bij het snowboarden afhaken en heeft nog geen vervangende partij gevonden.

"Daarnaast hebben we gekeken naar voor wie we de wedstrijd organiseren", vervolgt Boekel. "Daarom hebben we besloten om in november een 'kick-off naar Sotsji' te organiseren waarbij ook een Europa Cup Slopestyle naar Nederland wordt gehaald."

Freestylen

Volgens de beleidsman gaat de bond de komende jaren meer inzetten op het freestyle snowboarden dan op het alpine snowboarden. "We hebben een uitgebreide evaluatie gehad over het rendement van onze topsportprogramma's."

"We gaan de focus leggen op het freestylen en het aangepast alpineskiën. Maar daarnaast blijven de individuele programma's bestaan. Wij richten ons daarin echter meer op de atleet dan op de discipline. We ondersteunen dus het individuele traject zonder in de breedte te investeren."

Sauerbreij

Voor olympisch kampioen Nicolien Sauerbreij was de slalomwedstrijd in Landgraaf de afgelopen jaren haar 'thuiswedstrijd'. Het nieuwe beleid van de NSkiV, waarin de focus niet meer op haar discipline komt te liggen, heeft voor de 33-jarige atleet echter geen gevolgen, benadrukt Boekel.

"Nicolien is één van de atleten die in het atletenteam voor 2014 zit. Ze is natuurlijk kansrijk voor een medaille in Sotsji. Zij merkt niets van onze koerswijziging."

"Hoewel het natuurlijk jammer is dat Landgraaf niet doorgaat. Het zou niet alleen de tiende editie zijn, het zou ook het eerste kwalificatiemoment voor Sotsji zijn geweest."